Midjourney, společnost zabývající se vývojem umělé inteligence, ukončuje bezplatné zkušební období svého generátoru obrázků pomocí AI. Důvodem je mimořádné zneužívání této služby. Ta umožňovala uživatelům vyzkoušet si nástroj na generování obrázků zdarma, ale nyní uvádí, že tento model se ukázal jako neudržitelný kvůli nadměrnému zneužívání.

Podle vyjádření zakladatele Davida Holze na Discordu docházelo k porušování autorských práv a šíření falešných obrázků, což společnost přimělo k přijetí této kroku. Midjourney získala v posledních týdnech širokou pozornost díky několika falešným obrázkům, které se staly mainstreamem.

Možná jste si všimli zpráv o fotce papeže v nekonvenčním oblečení nebo o údajném zatčení Donalda Trumpa, avšak tyto obrázky byly vytvořeny pomocí umělé inteligence. Na tento problém upozornil mimo jiné zpravodajský portál The Washington Post.

Midjourney nyní nabízí plán s měsíčním předplatným pro uživatele, kteří chtějí pokračovat v používání této služby. Tento plán obsahuje i řadu funkcí, které nebyly k dispozici v bezplatné zkušební verzi. Společnost věří, že tato změna pomůže zajistit, že generátor obrazů bude používán v souladu s podmínkami používání a nezpůsobí další problémy.

Midjourney není jedinou technologickou společností, která se snaží předcházet podobným incidentům. Vývojáři dalších firem se rozhodli zavést přísná pravidla, aby zajistili bezpečné používání svých AI technologií. Například OpenAI nyní blokuje jakýkoli obsah související s probíhajícími politickými událostmi, konspiračními teoriemi a politiky.