Microsoft zaplatil rodině z amerického státu Wisconsin 76 milionů dolarů za pozemek, v přepočtu tato částka představuje téměř 1,7 miliardy korun. O dokončení transakce jako první informoval zpravodajský list Milwaukee Business Journal. Redmondský technologický kolos, stojící za operačním systémem Windows a řadou dalších běžně používaných služeb, má v plánu postavit obří datacentrový kampus.

Microsoft získal území o celkové rozloze téměř 165 hektarů. Nachází se ve vesnici Mount Pleasant a patří rodině Creuzigerových, které se naskytla podobná příležitost již v minulosti. Nabídka přibližně třetiny aktuální částky v roce 2017, jež měla být součástí dohody s tchajwanským výrobcem elektroniky a počítačových součástek Foxconn Technology Group, se však nejevila tak lákavě.

Od samotné vesnice Mount Pleasant se Microsoftu povedlo získat 259 hektarů půdy za 99,7 milionu dolarů (asi 2,2 miliardy korun). Ve výsledku hodlá společnost postavit datacentrum složené z více různých budov, kde zprvu hodlá zaměstnat 200 lidí; počet pracovníků by se časem mohl zvýšit o více než 460 osob. Celkově se hovoří o investici v hodnotě přesahující hranici 1 miliardy dolarů (zhruba 22,3 miliardy korun).

Pozemek rodiny Creuzigerových zahrnuje farmu Land of the Giants s dýněmi a domácími zvířaty, jejíž součástí je i kukuřičné bludiště o rozloze 3,6 hektaru. Průchod má návštěvníkům zabrat přibližně půl hodiny.

Skupina Foxconn Technology Group, pro kterou byla oblast původně určena, měla v plánu vytvořit více než 13 000 pracovních míst. V roce 2017 společnost hodlala do podnikání v Mount Pleasant investovat 9 miliard dolarů (200 miliard korun).