Technologický gigant Microsoft před nedávnem představil oficiální datum vydání svého nového AI asistenta Copilot, který je navržen tak, aby pomáhal uživatelům vytvářet obsah, ale nikoli je nahrazoval. Na nedávno pořádané panelové diskuzi o odpovědné umělé inteligenci, která následovala po oficiálním oznámení, vedoucí představitelé softwarového kolosu hovořili o potenciálních rizicích a výhodách tohoto nového nástroje.

Sarah Bird, vedoucí odpovědné AI ve společnosti Microsoft, zdůraznila, že je Copilot určen k tomu, aby byl nástrojem pro spolupráci, a nikoli náhradou lidské práce. ,,Copilot je schopen generovat blogové příspěvky, obrázky a e-maily na základě uživatelských podnětů, ale jeho hlavním cílem je podporovat kreativitu a produktivitu, nikoli je nahradit," uvedla.

Diskuze také zahrnovala otázky týkající se možného šíření dezinformací prostřednictvím Copilota. Microsoft je si vědom tohoto rizika a pracuje na vývoji nástrojů, které by pomohly uživatelům ověřit pravdivost generovaného obsahu. „Všechny funkce Copilota procházejí důkladnou etickou a dopadovou analýzou, stejně jako analýzou rizik," dodala Chitra Gopalakrishnan, ředitelka pro dodržování předpisů u partnerů společnosti Microsoft.