Začněme rovnou citací. „Nikdo nemá rád hesla. Nejsou pro uživatele pohodlná. Jsou hlavním terčem útoků. Přesto byly roky tím jediným, co chránilo všechno z našich digitálních životů.“

Jedná se o citaci z blogového příspěvku Vasu Jakkaly, korporátní viceprezidentky Microsoftu, která ohlašuje, že ke svému účtu už nemusíte připojit heslo.

Hesla zkrátka nejsou nejlepším způsobem, jak chránit naše data. Buď jsou totiž dostatečně komplexní, ale nepamatujeme si je, či si je pamatujeme, ale jen díky jejich jednoduchosti.

Právě ty pak hackeři jednoduše prolomí. Jak se totiž píše v samotném příspěvku, „hackeři se do účtů nevloupají, přihlásí se.“

Data, která podle Microsoftu pochází z jejich dotazníků, jeden z deseti lidí používá všude stejné heslo. Dalších čtyřicet procent pak používá nějaký vzorec.

Teď už ale zpátky k novinkám Microsoftu. Místo heslem jste se již od března/marce mohli přihlásit pomocí aplikace Microsoft Authenticator, otiskem prstu či obličejem přes Windows Hello, bezpečnostním klíčem nebo verifikačním kódem zaslaným na mobil či e-mail při každém přihlašování.

Novinkou je, že heslo můžete z účtu zcela odstranit, a tak se s ním nevypisovat už nikdy, a pravděpodobně tak účet ještě posílit proti hackerům.