Sam Altman se oficiálně vrátil na pozici generálního ředitele OpenAI po své krátké absenci. Tento krok následuje po týdnu plném zásadních změn ve vedení společnosti a vytvoření nového představenstva. Většina původních členů představenstva usilovala o Altmanovo odvolání a přání se jim splnilo, nicméně reakce dalších představitelů organizace byly pravděpodobně tím důvodem, proč se od tohoto rozhodnutí poměrně rychle ustoupilo.

Jednou z klíčových změn v infrastruktuře OpenAI je přidání společnosti Microsoft do představenstva, avšak pouze jako nehlasujícího pozorovatele. To Microsoftu umožní mít větší přehled o chodu společnosti, i když nebude mít přímý vliv na klíčová rozhodnutí. Redmondský softwarový gigant, jakožto hlavní investor do OpenAI, drží 49% podíl v ziskové entitě společnosti, kterou řídí neziskový výbor.

Během Altmanovy dočasné absence byl Emmett Shear, bývalý šéf Twitche, jmenován dočasným generálním ředitelem OpenAI. Altman, nyní v opětovné roli CEO společnosti stojící za ChatGPT, se zaměřil na její vztah s Microsoftem.

„To, že jsme neztratili jediného zákazníka, nás bude nutit pracovat pro vás ještě usilovněji,“ uvedl Altman minulou středu v dopise zaměstnancům, kde oznámil, že se do OpenAI vrací zpět jako generální ředitel. „Nikdy jsem se netěšil na budoucnost víc. Jsem nesmírně vděčný za tvrdou práci všech v nepřehledné a bezprecedentní situaci a věřím, že naše odolnost a duch nás v oboru odlišují,“ prohlásil také.