Nové počítače Copilot+ PC, jak je popsal generální ředitel Microsoftu Satya Nadella, přinášejí revoluci v oblasti osobních počítačů díky speciálním čipovým sadám s neurální procesorovou jednotkou (NPU). Qualcomm se svým Snapdragon X Elite je jedním z hlavních dodavatelů těchto čipů.

Microsoft spolupracuje však také s dalšími předními výrobci čipů jako AMD a Intel, a významnými výrobci počítačů jako Acer, ASUS, Dell, HP a Lenovo. První modely Copilot+ PC jsou již k dispozici pro předobjednávky a na trh budou uvedeny 18. června s cenou začínající na 999 dolarech.

Yusuf Mehdi, výkonný viceprezident a hlavní marketingový ředitel v Microsoftu, uvedl, že Copilot+ PC zcela redefinují, co znamená být Windows PC. Podle něj jsou tyto nové počítače nejvýkonnější, jaké kdy byly vyrobeny, a zároveň jsou neuvěřitelně tenké, lehké a elegantní. Aby se počítač mohl nazývat Copilot+ PC, musí dosahovat výkonu minimálně 40 tera operací za sekundu (TOP) a mít alespoň 16 GB RAM a 256 GB úložiště.

Copilot+ PC jsou navíc vybaveny novým Windows Copilot Runtime, který obsahuje více než 40 AI modelů hluboce integrovaných do systému Windows 11. Modely umožňují efektivnější využití hardwaru a poskytují silnější ochranu osobních údajů a zabezpečení.