Americký technologický gigant Microsoft stojí na prahu revoluční dohody, která by mohla vdechnout nový život jaderné elektrárně Three Mile Island v Pensylvánii. Elektrárna, která se zapsala do historie havárií jednoho ze svých reaktorů v roce 1979, by se mohla stát výhradním zdrojem energie pro Microsoft na příštích 20 let. Podle zprávy The Washington Post by Microsoft využíval veškerou produkci elektrárny, což by znamenalo, že žádná jiná domácnost ani podnik by z této energie nečerpaly.

Hlavním důvodem, proč Microsoft potřebuje tak obrovské množství energie, je napájení svého stále rostoucího segmentu umělé inteligence (AI). Microsoft by tak mohl díky této dohodě získat dostatek energie pro pokrytí potřeb, které jsou s vývojem a provozem AI spojeny. Pro představu, energie z Three Mile Island by mohla napájet až 800 000 domácností, avšak veškerý tento výkon bude vyhrazen pouze pro Microsoft a jeho technologické experimenty.

Dohoda je unikátní nejen tím, že by elektrárna sloužila jedinému zákazníkovi, což je ve světě komerčních jaderných elektráren bezprecedentní, ale také tím, že by poprvé v historii došlo k znovuuvedení elektrárny do provozu.