Někteří testeři v programu Microsoft 365 Insiders se dočkali dlouho očekávané funkce. Do aplikace Microsoft Excel jim přibyla podpora programovacího jazyka Python. Ten je pro práci s daty populární, jeho integrace do programu, který je právě pro tento účel stvořený, tak dává smysl. Novinky se zatím ale nedočkali všichni členové programu.

Uživatelům umožní do kterékoliv buňky vepsat funkci „=PY()“ a do ní vložit Python kód,. Chovat se přitom bude stejně, jako všechny ostatní funkce. Kód ale nepoběží lokálně na vašem zařízení. Místo toho ho Microsoft spustí na svých cloudových serverech, což však také znamená, že vám nebudou k dispozici všechny knihovny. Některé, jako například pandas, ale Microsoft přece jen využít umožní. Kód je také podle společnosti anonymní, a tak ho nikdo nemůže přiřadit ke konkrétnímu uživateli.

Pokud se strachujete o bezpečnost nové funkce, můžeme vás uklidnit. Nejenže žádný Python kód neběží na vašem zařízení, Microsoft jej dokonce stejně jako například u maker nebude automaticky spouštět, pokud jste soubor stáhli z internetu. Nemusíte se tak bát, že by při prohlížení excel souboru na vašem zařízení běžel v pozadí kód, o kterém nevíte.

„Pokud otevřete sešit, který obsahuje kód Pythonu z internetu, aplikace Excel Protected View nespustí Python funkce v konkrétním sešitě. Pokud je sešit otevřen pomocí nástroje Microsoft Defender Application Guard, Python funkce se ve výchozím nastavení nespustí,“ píše o bezpečnostním opatření sám Microsoft.

Pokud si chcete funkci vyzkoušet, můžete se připojit do programu Microsoft 365 Insider, avšak není garantované, že ji dostanete. Jisté rovněž není, kdy a zda vůbec se podpora Pythonu dostane i do základní verze aplikace.