Věřím, že většina z vás se už někdy setkala s automaticky přehrávaným obsahem na webových stránkách, například na zpravodajských portálech. Nejčastěji jde o videa, což nemusí být bůhvíjak velkým problémem, dokud v nich není zakomponováno otravné audio (pak to dokáže pořádně zkazit zážitek z používání webu). Příjemné to nemusí být ani pro uživatele mobilního připojení s limitem na přenos dat.

Microsoft si evidentně uvědomuje, že to může být občas problém, ale jelikož provozovatelům webových stránek podobné praktiky pochopitelně zakázat nelze, přišel s jinou fintou – do prohlížeče Edge implementuje funkci, jež bude moct automaticky přehrávaný obsah blokovat.

Na informaci, že je vychytávka součástí testování v Canary verzi prohlížeče, upozornil server The Verge a my ji můžeme potvrdit. Jakmile se funkce rozšíří do běžně dostupných verzí, bude s ní možné manipulovat skrze Nastavení (najdete ji v kolonce Oprávnění pro soubory cookie a weby). Budete si přitom moct vybrat, zda automaticky přehrávaný obsah povolíte, omezíte nebo zcela zablokujete. Chybět nebude ani možnost přidání výjimek, které vaše rozhodnutí nezasáhne.

Microsoft popisuje úlohu funkce následovně: „Multimédia se budou přehrávat v závislosti na tom, jak jste stránku navštívili a jestli jste v minulosti byli v interakci s multimédii. Změny tohoto nastavení se projeví po aktualizaci stránky.“