Už zítra vychází nový počin společnosti Meta pro blbnutí ve světě virtuální a smíšené reality. Headset Quest 3 přichází se spoustou atraktivních novinek, včetně výkonnějšího procesoru, kvalitnějšího zvuku nebo schopnosti propojit digitální svět s tím skutečným v reálném čase, ale mnohé může odradit svou cenou.

Meta Quest 3 se na trh dostane s oficiální cenou 499,99 dolaru za 128GB model. Jeho předchůdce byl mezitím k dispozici za 299,99 dolaru v 64GB konfiguraci a 399,99 dolaru ve verzi se 128GB úložištěm.

Oficiální českou cenu nového Questu ještě neznáme, ale někteří zdejší prodejci jej mají na svých webech uvedený s cenou kolem 15 000 Kč ve variantě 128GB. Jeho předchůdce se mezitím v Česku prodává s cenou kolem 11 000 Kč ve verzi s totožným úložištěm.

To, že je Quest 3 zkrátka cenově o nějakou tu úroveň výš než Quest 2, je tedy jasné. Dle nejnovějších informací, s nimiž přišel renomovaný insider Mark Gurman píšící pro agenturu Bloomberg, Meta plánuje snížení ceny pro příští modely, aby mohla udělat produkty pro práci se smíšenou realitou cenově dostupnější a rozšířit je tak pro širší publikum.

Toho chce Meta dosáhnout například vyčleněním ovladačů ze základní výbavy. Kdo nebude chtít ovládat headset pomocí gest, bude si je muset samostatně dokoupit. Meta už údajně pracuje na soupravě s kódovým označením Ventura, která zachová rozlišení Questu 3, ale bude levnější.

Podle nejmenovaného zdroje se Meta aktuálně nachází ve „fázi strachu z Applu“, který je podle všeho velmi podobný stavu, v jakém byl průmysl mobilních telefonů těsně před vydáním iPhonu v roce 2007.

Pozoruhodné přitom je, že se Meta a Apple zcela evidentně soustředí na úplně jinou skupinu lidí. Nebo to tak na oko minimálně vypadá. Vision Pro s cenou 3 499 dolarů v USA vyjde v následujícím roce se zaměřením na použití ve firmách, ale i přesto nabídne spoustu možností, jak se zabavit. Více detailů jsme o něm psali zde.