Společnost Meta dnes pořádala konferenci Connect, během níž prozradila další detaily týkající se soupravy pro smíšenou realitu zvané Quest 3. Klíčové informace byly odhaleny už začátkem června, tudíž od té doby vesměs víme, s čím můžeme počítat, ale některé podrobnosti, které mohou být i celkem důležité, si provozovatel sítí Facebook a Instagram nechal pro sebe až dodnes.

Možná jste si všimli, že jsem Quest 3 neoznačil jako VR headset. Nestalo se tak proto, že bych popletl terminologii, ale spíš z důvodu, že už jej jako pouhou soupravu pro hraní v prostředí virtuální reality ani označovat nelze. Na rozdíl od svého předchůdce totiž může digitální svět kombinovat s tím skutečným.

Meta slibuje plynulý přechod mezi pohlcujícím virtuálním prostředím a smíšeným prostředím s virtuálními prvky překrývajícími fyzické okolí, a to po dvojitém zaklepání na boční stranu headsetu. Za daleko lepším průchozím obrazem stojí konkrétně dvojice kamer na přední straně, které jsou schopny zachycovat svět ve všech jeho barvách. Zábavu si navíc lze užít i bez ovladačů díky systému pro sledování pohybů rukou.

„Pohlcující zážitky, jako je virtuální realita, vás mohou přenést do fantastických světů, které popírají fyzikální zákony, ale fyzický svět - a vazby, které jste si v něm vytvořili - jsou také velmi důležité. Věříme, že byste si mezi nimi neměli vybírat. Proto Meta Quest 3 obsahuje průlomovou smíšenou realitu, která umožňuje spektrum zážitků,“ vysvětluje Meta v tiskové zprávě.

Zážitek z her nebo multimediálního obsahu má obohatit prostorový zvuk zcela nových rozměrů. Meta se pyšní o 40 % hlasitějším zvukovým rozsahem oproti Questu 2.

Teď už ale blíže ke specifikacím. Již v červnu nám bylo odtajněno, že Quest 3 bude dosud nejvýkonnějším headsetem společnosti Meta, a také jsme se dozvěděli, že použit bude procesor vyvinutý ve spolupráci s americkým čipovým gigantem Qualcomm.

To, že půjde o SoC zvané Snapdragon XR2 Gen 2, se ale oficiálně dozvídáme až dnes. Quest 3 díky němu dosáhne až dvojnásobného grafického výkonu ve srovnání se svým předchůdcem a současně jsou od něj slibována bleskově rychlá načítání her nebo mimořádně ostré detaily. Podle Qualcommu nabízí nový čip o 50 % lepší energetickou efektivitu ve srovnání s XR2 Gen 1, za což baterie souprav, které jím budou disponovat, rozhodně poděkují.

Quest 3 jako takový ale překvapivě žádný posun ve výdrži baterie nedělá. Alespoň to tedy uvádí Meta, podle níž má vydržet zhruba stejně jako Quest 2. V praxi to tedy znamená, že jedním nabitím budete schopni získat klidně i tři hodiny provozu, ale při velice intenzivních aktivitách může výdrž klesnout klidně i na pouhých 30 minut (poznamenává portál The Verge).

Čipset je doprovázen 8GB operační pamětí a 128GB/512GB úložištěm (v závislosti na cenové variantě).

Konečně máme také potvrzené parametry displejů. Quest 3 v této oblasti opět přináší slušný upgrade oproti Questu 2 – dočkáváme se dvojice LCD panelů s rozlišením 2064x2208 pixelů na každé oko, 110° horizontálního zorného pole a 96° vertikálního, což představuje cirka 15% zlepšení. I přesto má ale Quest 3 o 40 % tenčí optický profil.

Ačkoliv je tedy menší než předchůdce, váží o 12 gramů víc. Meta ve zprávě sice hovoří u lépe přizpůsobitelném tvaru a vyváženém rozložení hmotnosti, což má ve finále zajistit pohodlnější nošení, ale teprve se uvidí, zda měly tyto změny nějaký velký efekt.

CENA A DOSTUPNOST

Meta Quest 3 se na pulty obchodů dostane již 10. října, a to s cenou 499,99 dolaru (11 600 Kč*) ve 128GB verzi a 649,99 dolaru (15 100 Kč*) v 512GB provedení. Předobjednávky byly otevřeny už dnes.

*České ceny jsou pouze přepočteny z původní ceny v dolarech. Nejedná se o oficiální ceny pro tuzemský trh.