Není to dlouho, co Meta spustila novou mikroblogovací platformu Threads, a už nefunguje Evropanům. Dostupná zde respektive nebyla od samého začátku, ale zvědavci, již si chtěli novou sesterskou platformu Instagramu vyzkoušet nebo ji začít aktivně používat, si našli řadu cest, jak se do ní i přes absenci v obchodech Google Play a App Store dostat. Teď ale všichni, kteří využili VPN nebo jinou metodu, mají utrum.

Internetem se začaly rychle šířit zprávy o tom, že Meta nejspíš zablokovala přístup k Threads uživatelům z nepodporovaných zemí. Do aplikace se sice stále dostat lze, ale narazíte ve chvíli, kdy budete chtít zveřejnit příspěvek nebo komentář. Známky provozu nevykazuje ani funkce vyhledávání. Hlášeny byly také problémy s uživatelskými profily nebo notifikacemi. S komplikacemi jsme se setkali stejně jako další evropští uživatelé a média.

Jelikož se kolem celé situace, která v zásadě není až tak překvapivá, strhnula vlna reakcí, na světlo světa se dostalo i vyjádření samotné Mety. Ta blokaci přístupu potvrdila.

„Služba Threads není v současné době dostupná ve většině evropských zemí a my jsme přijali další opatření, abychom lidem, kteří se tam nacházejí, zabránili v přístupu k ní. Evropa je pro společnost Meta i nadále nesmírně důležitým trhem a doufáme, že v budoucnu zde bude služba Threads dostupná,“ vyjádřil se softwarový gigant pro server TechCrunch.

Nově spuštěná sociální platforma není v Evropě dostupná kvůli zdejším regulacím. Zejména je řeč o takzvaném Aktu o digitálních trzích, který vydala Evropský parlament a vzešel v platnost 1. listopadu loňského roku. Ten teoreticky může aplikaci bránit v tom, aby pracovala s instagramovým účtem. Navíc, podle dostupných informací je Threads vášnivým sběratelem uživatelských dat, a to i těch, která lze považovat za vysoce citlivá.

Očekává se, že Threads si svou cestu do Evropy najde, podobně jako například Google Bard, který se k nám také docela dlouhou dobu nepodíval, ale pravděpodobně to nebude hned. Nicméně, Meta vypadá odhodlaně za svou platformu bojovat. Zvláště poté, co viděla, jak rychle roste.