Společnost Meta, vlastník Facebooku, byla pokutována Úřadem pro ochranu dat (Data Protection Commission – DPC) v Irsku za nesprávné zacházení s daty uživatelů během přenosu mezi Evropou a Spojenými státy.

Tato pokuta je nejvyšší, která kdy byla uložena podle Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) EU, jež stanovuje pravidla pro přenos dat mimo EU. Společnost Meta se proti tomuto rozhodnutí hodlá odvolat.

Prezident Facebooku, Nick Clegg, vyjádřil své pocity: „Je pro nás zklamáním, že jsme byli vybráni i přesto, že využíváme stejný právní nástroj, jako tisíce dalších firem, které se snaží poskytovat své služby v Evropě.“

Smlouvy, které byly vypracovány Evropskou komisí, zahrnují různé záruky pro ochranu osobních dat při jejich přenosu mimo Evropu. Přesto se objevují obavy, že tato praxe může vystavit evropské občany slabším právním normám ochrany soukromí v USA.

I přes rekordní velikost pokuty se někteří odborníci domnívají, že postupy společnosti Meta v oblasti ochrany osobních údajů se pravděpodobně nezmění.