Akce Meta Connect se točila nejen kolem nové soupravy pro smíšenou realitu Quest 3, ale jedním z klíčových témat se rovněž stala umělá inteligence. Ta ovlivňuje nejen technologický průmysl, ale i naše každodenní životy, čím dál víc a patří mezi nejdiskutovanější témata současnosti. Konverzační nástroje typu ChatGPT nyní Meta posouvá na úplně jinou úroveň s novou platformou Meta AI.

Meta AI je v základu asistent integrovaný do komunikačních prostředí Instagramu, WhatsAppu a Messengeru. Nikoho asi nepřekvapí, že celý nástroj staví na velkém jazykovém modelu (LLM), ale aby mohl pracovat i s aktuálními daty, využívá Meta vyhledávač Bing od softwarového kolosu Microsoft. Toto strategické partnerství představuje ambiciózní klíč k dotáhnutí konkurenčních nástrojů jako ChatGPT nebo Google Bard.

Soudě podle obsahu tiskové zprávy si Meta představuje, že její konverzační nástroj uživatelé využijí nejen ke sběru informací, pro který by za běžných okolností využili klasický webový vyhledávač, ale také najde své uplatnění ve skupinových konverzacích. Třeba při plánování společného výletu.

To byl ale teprve rozjezd. Kromě neutrálního asistenta se Meta pochlubila také osmadvaceti AI postavami, které se rovněž stanou součástí tří zmíněných chatovacích služeb. Americká společnost se tímto krokem snaží napodobit konverzaci s reálnými osobami, a aby byl zážitek ještě věrohodnější, rozhodla se pro spolupráci s celebritami.

Některé z postav jsou tedy založené na vlastnostech známých osobností. Teoreticky si tak budete moct popovídat s rapperem Snoop Doggem, YouTuberem vystupujícím pod přezdívkou MrBeast, tenistkou Naomi Ósaka nebo influencerkou Charli D'Amelio.

Virtuální postavy, které svým chováním napodobí celebrity, se v rámci beta verze již včera začaly dostávat k prvním uživatelům ve Spojených státech. Jsme tedy zvědaví na ohlasy, jež vzejdou z testování během následujících několika dní.