Ještě donedávna nebylo možné aplikace od Applu na App Store vůbec hodnotit. Tuto „výsadu“ dostali uživatelé až letos v září a mnoho z nich jí ihned využilo. Aplikace Mail, Kalendář či Apple Mapy to v prvních dnech pěkně schytaly. Lidé kritizovali hlavně absenci funkcí, které nabízejí konkurenční apky. 

Jednou z nejhůře hodnocených byla apka Podcasty. Ještě začátkem listopadu měla souhrnné hodnocení 1,8 bodu, pak se ale téměř ze dne na den skóre zvedlo na 4,7 hvězdiček z 5. Během té doby přitom nevydal Apple žádný update apky, který by zlepšení vysvětloval. Objevilo se tak podezření, zda Apple nějakým způsobem hodnocení nezmanipuloval.

objasněním přišel vývojář mobilních aplikací Kosta Eleftheriou, který se specializuje na rozkrývání podvodů na App Store. Podle jeho teorie Apple začal uživatele apky aktivně oslovovat s prosbou, aby ji ohodnotili. Apple to posléze přiznal webu The Verge: „S vydáním iOS 15.1 minulý měsíc začala aplikace Podcasty vyzývat posluchače, aby zanechali hodnocení a recenzi. Funguje to stejně jako u ostatních aplikací třetí strany, tedy na základě standardizované výzvy pro hodnocení a recenzi, která je k dispozici všem vývojářům.“

Na tom by nebylo nic zlého. Otázkou je, kdy Apple výzvu k recenzi zobrazuje. Podle recenzí to vypadá, že se formulář zobrazuje po přehrání podcastu, takže mnoho lidí se domnívá, že recenzují epizodu podcastu a nikoliv aplikaci samotnou. To se ale nepodařilo potvrdit, protože Apple nezobrazuje formulář každému. Každopádně pod aplikací Podcasty na App Store je velké množství recenzí, které nedávají absolutně žádný smysl, takže je to pravděpodobné. Zde je pár příkladů:

„Jeff je skvělý učitel.“

„Skvělý podcast. (Moderátorka) je pozitivní a velice informativní.“

„Skvělá diskuze o Hvězdných válkách. Dozvěděl jsem se o ní z podcastu The Massive Breakdowns a inspirovala mě k tomu, aby si znovu postil seriál Star Wars: Klonové války.“

Přísun nových a pozitivních recenzí také vystřelil aplikaci na první pozici při vyhledávání termínu „podcast“. Jen 17. listopadu přibylo u apky přes 6 tisíc recenzí se známkou 5 hvězdiček. Podle vývojáře Alexe Rusella, který pracuje na Microsoft Edge, je kauza jen dalším doklad toho, že aplikační obchody nemají funkční vyhledávání, protože na první pozice se dostanou vždy jen ti, kdo umí zneužívat systém. 

Diskuze upoutala i pozornost Tima Sweeneyho z Epic Games, který patří k nejhlasitějším kritikům App Store. „Jestlipak Apple zabanuje vývojáře této aplikace za to, že zneužívají systém hodnocení od Applu?,“ rýpnul si.