Nová kolekce 4K a 8K QNED televizorů od LG na police obchodů zamíří ve státech už v červenci. Jedná se o celkem dvě 8K zařízení (QNED99 a QNED95) a jednu 4K televizi QNED90.

Co do velikosti se modely pochybují v rozmezí od 65 do 85 palců. Co do výkonu se zařadí těsně za vlajkové OLED televize, které LG nabízí.

Technologie QNED je postavena na architektuře Mini LED, která oproti mainstreamové OLED nabídne jak výhody, tak nevýhody.

Přečtěte si také: Samsung se pochlubil ultra tenkým monitorem s rozlišením 4K

Mini LED je postavena na tisících malých diod (pro model QNED99 je to asi 30 000), které oproti ostatním technologiím často nabídnou větší jas.

Slušně reprezentují i černou a obraz s vysokým kontrastem, OLED se ale tady Mini LED nevyrovná. Naopak horší je reprezentace barev a ostrost obrazu.

Modely, o kterých je řeč, disponují všemi specifikacemi, které byste od skoro vlajkových lodí čekali. Svítivost dosahuje až 3 000 nitů a obnovovací frekvence je 120 snímků za sekundu.

Samozřejmě nabídnout podporu pro HDR10, HLG a Dolby Vision HDR a Dolby Sound pro skvělý zvuk. S AMD FreeSync je pak navíc pohodlně využijete i jako pořádné herní monitory.

V balení nebude chybět ovladač LG Magic Remote a na zařízeních poběží ThinQ AI společně se systémem WebOS, který přináší funkce chytrých televizorů.

Cenově se monitory pohybují jednotlivě od 1 997 dolarů do 3 997 za QNED90 4K model a od 3 497 do 6 497 dolarů za QNED99 8K modely. Ceny 8K televizí QNED95 zatím společnost LG neprozradila.