Jihokorejská společnost LG Electronics se připravuje na odhalení nových AI produktů během blížícího se CES 2024. Už nyní firma představila dvounohého AI asistenta, kterého hodlá na technologickém veletrhu blíže prezentovat. Robůtek, který má na každé noze kolečko, aby mohl svévolně cestovat po domu, je schopen nejen pohybu, ale také třeba navazování komplexních konverzací.

LG svého domácího „AI agenta“ představuje jako všestranného správce domácnosti. Klíčovou předností má být schopnost porozumět tomu, co se děje okolo něj, a to včetně kontextu probíhajících rozhovorů. Informace o okolí sbírá v reálném čase pomocí vestavěné kamery, senzorů a mikrofonu. V důsledku toho může s uživateli slovně interagovat, a dokonce i projevovat emoce.

Když pomineme funkce pro měření teploty bytu nebo kvality ovzduší, může AI agent sloužit jako hlídač domácích mazlíčků. To přijde vhod zejména v moment, kdy se uživatel nachází mimo domov. V takovémto případě robot také dokáže zkontrolovat, zda se v domě nenechala rozsvícená světla nebo otevřená okna, a pakliže ano, upozorní majitele zasláním notifikace do jeho chytrého telefonu.

„Když se pak uživatel vrátí domů, agent s umělou inteligencí ho přivítá u vchodových dveří, rozpozná jeho emoce na základě analýzy jeho hlasu a výrazu obličeje a vybere hudbu nebo jiný obsah podle jeho nálady,“ doplňuje LG v tiskové zprávě.

Za veškerými dovednostmi robota stojí víceúčelové modely umělé inteligence, které kombinují rozpoznávání zvuku a obrazu se zpracováním jazyka. Sláva přitom patří nejen společnosti LG, ale také americkému výrobci Qualcomm, který se na projektu úzce podílel a poskytnul jihokorejskému partnerovi čip Qualcomm Robotics RB5.