Jihokorejský výrobce LG připravuje novou řadu převážně kuchyňských spotřebičů, které budou schopny své fungování přizpůsobit vašemu spánkovému cyklu. Na vývoji pracuje se startupem Asleep. Tato rovněž korejská společnost se dlouhodobě věnuje výzkumu spánku včetně řešení spánkových poruch a jeho celkového zkvalitnění. Jejím hlavním produktem je umělá inteligence Acoustic Sleep AI, která je schopna na základě zvyků, jež při spánku vytváříme, skrz zařízení se sadou mikrofonů analyzovat jeho jednotlivá stádia a účinně navrhovat zlepšení. Právě toto zařízení plánuje LG integrovat do nových řad svých zařízení.

S tímto systémem tak bude například klimatizace schopna chladit, pouze pokud zaznamená, že je přítomný člověk vzhůru. Což by mohlo majitelům značně snížit účty za elektřinu. Možné by mělo být i přizpůsobení výkonu spotřebiče podle intenzity spánku. Díky tomu by se nemělo stát, že by vás hlučný spotřebič vzbudil. Společnost bude tuto technologii prezentovat na veletrhu CES 2023 příští měsíc. Kromě využití v oblasti chytré domácnosti vidí LG budoucnost i v odvětví módy nebo ve zdravotnictví.

Bez oficiálního vyjádření ale zatím zůstala otázka ochrany soukromí a sběru uživatelských dat. V EU jsou zákony týkající se tohoto tématu jedny z nejpřísnějších na světě. Důraz na ochranu osobních údajů je ale všeobecně čím dál větší. Proto bude zajímavé sledovat reálný prodejní úspěch. Já osobně jsem velkým zastáncem vývoje a pokroku, ale musím uznat, že úplně nevím, jestli chci, aby moje lednička věděla kromě toho, co jím, i v kolik hodin k tomu dochází. Jaký je váš názor?