Série Redmi Note 12, jež spadá do střední třídy, sklidila v Česku i zbytku světa poměrně slušný úspěch. Xiaomi nyní vydává na čínském trhu třináctou generaci v čele s modelem Redmi Note 13 Pro+. Řada věcí je při starém, ale dočkáváme se i řady zajímavých vylepšení. Ačkoliv nabízí bohatší výbavu než loni, nese nižší cenovku. Pojďme se tedy podrobněji podívat na to, co může budoucí král střední třídy nabídnout.

Redmi Note 13 Pro+ nabízí podobný jako jeho předchůdce. Trojice fotoaparátů si zachovala své rozložení, ale už je tentokrát nenajdeme ve vystouplém obdélníkovém ostrůvku. Změněna rovněž byla pozice blesku, jenž se nenachází poblíž čoček, ale na druhém okraji zad. Kousek pod ním, na stejné úrovni s nejníž umístěnou kamerou, pak najdeme logo Redmi. Všimněte si, že přibližně třetina zad, kde všechny tyto komponenty najdeme, nese trošku jiný odstín než zbytek krytu.

Když už jsem zmínil fotoaparáty – Redmi Note 13 Pro+ i tentokrát láká na 200Mpx rozlišení hlavního snímače, jímž je 1/1,4palcový ISOCELL HP3 od Samsungu, využívající clonu f/1,65. Ten je pak doprovázen 8Mpx ultra širokoúhlou kamerou a 2Mpx snímačem, pravděpodobně jde o makro senzor.

Rozlišení hlavního fotoaparátu je tedy skvělý marketingový tah, který určitě spoustu spotřebitelů přesvědčí o kvalitách fotovýbavy, ale dvě dodatečné kamery už tak slavné nejsou, bohužel. Samozřejmě ale v této cenové relaci nemůžeme očekávat přepych na úrovni vlajkových lodí. I přesto ale dostáváme optickou a elektronickou stabilizaci obrazu.

Redmi Note 13 Pro+ každopádně činí změny v oblasti displeje. Jedná se o první model ze série, který sází na prohnutý AMOLED panel. Co se týče jeho parametrů, úhlopříčně měří 6,67 palce a pracuje s rozlišením 1,5K. Obnovovací frekvence je pak 120Hz, což rozhodně potěší. Nejvyšší jasnost byla zvýšena z něčeho okolo 900 nitů na dvojnásobek, čili 1 800 nitů. Nechybí ani podpora HDR10 nebo Dolby Vision.

Pěkné novinky nalezneme i pod kapotou. Tou hlavní je přechod na modernější procesor MediaTek Dimensity 7200 Ultra, jenž staví na 4nm výrobním procesu. Poskytovat by tedy měl nejen vyšší výkon než předchůdce, ale současně i lepší energetickou efektivitu. Kapacita baterie zůstává na slušných 5 000 mAh a výkon baterie se ze 120 W neposunul. Ale v zásadě ani není důvod to měnit.

Mezi další klíčové přednosti Redmi Note 13 Pro+ patří stupeň krytí IP68, přítomnost IR blasteru nebo podpora technologií Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 a NFC. Pro připojení klasických drátových sluchátek nechybí ani 3,5mm jack.

CENA A DOSTUPNOST

Jak jsem již zmínil začátkem článku, cena Redmi Note 13 Pro+ docela překvapuje. Základní varianta 12/256GB, která nabízí o 4 GB větší RAM než předchůdce, totiž bude v Číně k dispozici s cenou 1 999 jüanů (v přepočtu 7 600 Kč vč. DPH), což nižší částka než loni. Konfigurace 12/512GB bude k dostání za 2 199 jüanů (v přepočtu 8 400 Kč vč. DPH) a pro nejnáročnější uživatele si Xiaomi připravilo model 16/512GB s cenovkou 2 999 jüanů (v přepočtu 11 400 Kč vč. DPH).

Čínští zájemci budou moct vybírat z barev Midnight Dark, Mirror White, Light Dream a maskáčovou AAPE (vytvořeno ve spolupráci s módní značkou A Bathing Ape).

V Číně se tento smartphone dostane na pulty obchodů již 26. září. Očekává se taktéž globální dostupnost, jen zatím nevíme, kdy přesně k nám řada Redmi Note 13 zamíří.