Apple Vision Pro se zdá být naprosto špičkovým zařízením, čemuž ale bohužel odpovídá také cena, která bude v USA při uvedení v následujícím roce nastavená na 3 499 dolarů. Pokud vás uklidnily spekulace o levnější verzi soupravy, budeme holt muset vaše možná očekávání trochu zklidnit. I přes kompromisy totiž bude cena nastavená pořádně vysoko.

Nové informace přinesl renomovaný insider a novinář Mark Gurman v novém vydání týdeníku Power On. Dle jeho poznatků se uvnitř Applu diskutovalo o nastavení ceny v rozmezí od 1 500 do 2 500 dolarů (v přepočtu 42 400–70 700 Kč včetně DPH). Pro valnou většinu běžných uživatelů tedy rovněž půjde o nepředstavitelnou investici.

Jedním z hlavních rozdílů oproti klasickému Vision Pro bude v případě levnějšího modelu absence funkce EyeSight. Ta vám při debutu klasické verze soupravy pravděpodobně neunikla – je schopná na externí prohnutý OLED displej promítat oči nositele, což má nastavit komunikaci zcela nový rozměr. Odstraněním EyeSight by bylo možné snížit počet senzorů a kamer, což může stáhnout výrobní cenu.

Rovněž se spekuluje, že namísto čipu řady M, kterým disponuje standardní Vision Pro, by jeho levnější bráška nasadil do akce procesor pro iPhony. Kupříkladu A17 Pro?

Gurman také zmínil snížení rozlišení displejů, jež jsou podle některých expertů nejdražší součástí jablečného headsetu. Pyšní se panelovou technologií micro-OLED a každý z nich pracuje s vyšším množstvím pixelů než klasická 4K obrazovka.

Podle Gurmana má Apple také v přípravě pokročilejší verzi Vision Pro, která se soustředí na zmenšení rozměrů a snížení hmotnosti, což zpříjemní její používání při delších seancích.