Na Apríla zveřejnil ASUS pod svou značkou Republic of Gamers první trailer na kapesní konzoli označenou jako ROG Ally. Působil však velice propracovaně a segment handheldů láká po úspěchu Steam Decku řadu výrobců, tudíž se spousta lidí domnívala, že se nejedná o žertík, nýbrž o skutečnost. Pár dní nato byla tato informace potvrzena a ROG Ally se dostal do rukou známých tvůrců obsahu. Nyní už máme k dispozici první detaily o jeho dostupnosti.

ASUS poodhaluje další podrobnosti přes svůj twitterový účet, kde oznámil, že se kapesní konzole ROG Ally dočkáme celosvětově. To je rozhodně pěkné slyšet, protože zařízení podobného typu mají častokrát tendenci zůstat exkluzivními pro určitý region, obvykle Spojené státy americké. Kromě toho výrobce hlásí, že bude handheld vydán dříve, než mohou mnozí očekávat.

Detailů o konzoli ROG Ally máme k dispozici až až, ale přesto jsme stále zvědaví na potvrzení některých informací. Už například nějakou tu dobu víme, že bude handheld poháněn procesorem postaveným na nové architektuře AMD Zen 4 a pochlubí se také grafickým jádrem AMD RDNA 3, v důsledku čehož bychom se mohli dočkat i dvojnásobně vyššího výkonu, než nabízí Steam Deck. A už i ten je schopen podávat slušné výsledky díky APU Van Gogh, za kterým stojí rovněž AMD. V případě ROG Ally jen zkrátka nevíme, jaký konkrétní čip bude použit.

ASUS ROG Ally má nabídnout stejně velký displej jako Steam Deck (jeho úhlopříčka tedy bude 7palcová), ale zato se pochlubí lepšími parametry. Nejenže dostane rozlišení 1920x1080, zatímco Steam Deck má 1280x800, ale také se dočkáme o 60 Hz vyšší obnovovací frekvence a o 100 nitů vyšší svítivosti. A kromě toho má ještě běžet tišeji.

Kapesní konzole od ASUSu má zkrátka všechnu moc pro to, aby mohla úspěšnému handheldu z dílny Valve konkurovat. Jediným aspektem pro možnou skepsi je software, o kterém zatím moc konkrétních detailů nemáme. Víme jen, že ROG Ally využije vlastní operační systém postavený na Windows 11 a podle propagačních materiálů bude mít co dočinění s Armoury Crate, což mezi hráči není zrovna oblíbený program.

JAK TO BUDE S CENOU?

Začátkem dubna jsme vás v souvislosti s ROG Ally informovali o možném úniku ceny. Informace nasvědčovaly tomu, že 512GB model se cenou přiblíží 256GB variantě Steam Decku, byť bude o něco málo dražší, avšak 1TB varianta má podle leakera stát 899 dolarů, tedy o 250 dolarů více než 512GB Steam Deck.

Osobně si myslím, že by mohl levnější model handheldu ROG Ally při této ceně zaujmout docela hodně lidí, ale ruku do ohně bych za to nedal.

K diskuzi se nicméně přidává další zdroj, tvůrce obsahu a nadšenec Cary Golomb, který sice neodhalil konkrétní detaily, ale ve svém příspěvku uvedl, že by mohly ceny „narušit trh s handheldy“. Zároveň píše, že si není jist, zda to některé společnosti přežijí.

Zatím se ale jedná pouze o drby a na konkrétní informace o ceně si budeme ještě počkat.