Na apríla jsme vás informovali o herní konzoli ASUS ROG Ally, která vypadala jako ambiciózní konkurent Steam Decku od Valve. Jediným defektem ale bylo, že jsme vlastně pořádně nevěděli, zda si z nás tchajwanský výrobce hardwaru pouze střílí, anebo myslí oznámení seriózně. Trailer působil neskutečně propracovaně a vytvořena byla i stránka na e-shopu Best Buy, ale apríl je zkrátka apríl. Nyní už je ale situace jasná.

Včera totiž ASUS skrze oficiální účet na Twitteru potvrdil, že se o žertík nejednalo a konzole se skutečně dočkáme. V příspěvku společnost uvádí, abychom zůstali naladěni na další podrobnosti. Otázka ale je, na co všechno vlastně musíme čekat. K dispozici totiž máme hodně detailů již nyní.

Kapesní konzole ROG Ally se už totiž dostala v rámci preview k některým známým tvůrcům, mezi nimiž byl například i Linus z kanálu Linus Tech Tips. Nejenže tedy víme, jak konzole vypadá po designové stránce, ale můžeme si udělat i představu o tom, jakou hardwarovou výbavu nám nabídne.

Aktuálně se ví, že můžeme počítat se 7palcovou IPS LCD obrazovkou o rozlišení FullHD (1920x1080) a 120Hz obnovovací frekvenci. Její maximální jasnost se bude moct vyšplhat až na 500 nitů.

Daleko zajímavější však je to, co najdeme pod kapotou. ASUS se stejně jako Valve spojil s firmou AMD, které mu poskytlo procesor postavený na architektuře Zen 4 a grafiku RDNA 3. GPU zde ale pravděpodobně nefiguruje samostatně a nejspíš se jedná o APU.

Jen pro srovnání – Steam Deck využívá čip s architekturou Zen 2 a grafickým jádrem RDNA 2. V praxi by to tedy mělo znamenat, že handheld od ASUSu nabídne vyšší výkon, a to klidně i dvojnásobně.

Jelikož je to, co měli testeři v rukou, pouhý inženýrský vzorek, nemohli světu sdělit detaily o počtu jader, frekvencích, kapacitě baterie nebo celkové výdrži. Zato jsme se však od YouTubera Dave2D dozvěděli, že je ASUS ROG Ally tišší než Steam Deck, a to dokonce až o 17 dB, což je rozhodně pozitivní vlastnost. Chladit jej mají dva ventilátory.

CENA A DOSTUPNOST

ASUS dosud neodhalil, kdy se jeho produkt, jímž bude konkurovat Steam Decku, dostane na trh, ale o to se patrně postaral někdo jiný. Stejně tak se dozvídáme první podrobnosti o ceně.

Uživatel Redditu jménem reme2fly je přesvědčen, že zná více podrobností než široká veřejnost. Podle něj máme počítat s dvěma různými modely lišícími se kapacitou úložištěm, jež budou dostupné ve dvou různých barvách. Kromě bílé, která je ukázána na všech materiálech, by tak teoreticky mohla dorazit i černá varianta (možná s červenými prvky, jak má ASUS ve zvyku?).

Podle leakera máme očekávat 512GB variantu s cenovkou 549 dolarů (v přepočtu 11 800 Kč) a 1TB variantu, jež vyjde na 899 dolarů (v přepočtu 19 300 Kč).

Levnější model se tedy svou cenou přiblíží prostřední variantě Steam Decku, jež disponuje 256GB úložištěm, ale ona lepší konfigurace bude stát výrazně víc než TOP model handheldu od Valve. Nesmíme ale zapomenout, že nabídne značně vyšší výkon a dvojnásobně kapacitní SSD.

Podle remy2fly dorazí ROG Ally v říjnu.

LEAKER ODHALIL DALŠÍ PODROBNOSTI

Kromě detailů o ceně a dostupnosti máme díky leakerovi zajímavé informace o dalších klíčových vlastnostech handheldu ROG Ally. Zařízení má využívat svůj vlastní operační systém (postavený na Windows), ke kterému bude možné připojit účty v platformách Epic Games, EA app, Steam a Xbox. Co se navíc týče Xboxu, Microsoft má při vydání propagovat své herní předplatné Game Pass.

Již víme, že handheld bude podporovat externí grafickou kartu, aby mohl dosáhnout ještě vyššího výkonu, avšak leaker hovoří také o podpoře virtuální reality. Údajně je ale problém s ovládáním, jež se pořádně nekamarádí s Windows.