Microsoft Word je bezesporu nejznámějším textovým editorem světa, a tak by mě vůbec nepřekvapilo, kdybyste jej používali i vy. Stejně tak bych se ale nedivil, pakliže byste mi řekli, že jste už několikrát skončili v situaci, kdy jste kopírovali text z internetu a po vložení do Wordu mu zůstal stejný font a další parametry jako na dané webové stránce.

S tím se dá samozřejmě úplně snadno vypořádat. Proporce textu si můžete po jeho vložení upravit ručně, což ale bývá zdlouhavé a otravné, takže to nedoporučuji, anebo lze celé situaci předejít pomocí speciální záložky „Zachovat jenom text“ (ikonka desek s písmenem A). To ale opět může stát daleko více času, než použití klávesové zkratky typu CTRL + V. Microsoftu to ale naštěstí konečně došlo, a tak po vzoru konkurentů – Dokumenty Google, LibreOffice apod. – postup usnadňuje.

Vkládat prostý text, který se přizpůsobí aktuálně používaným parametrům, je nyní možné přes zkratku CTRL + Shift + V. Jestli však používáte Mac, zapamatujte si Cmd + Shift + V. Dobré je podotknout, že se s touto zkratkou dávno kamarádí on-line aplikace Wordu, a tudíž je tak trochu nepochopitelné, proč tak dlouhou dobu nebyla podporována v té desktopové.

Novinka je spolu s dalšími klávesovými zkratkami (z těch všech je ale rozhodně nejužitečnější) dostupná pro členy programu Microsoft 365 Insider. To znamená, že běžní uživatelé si na ni ještě nějakou dobu zvykat nemohou, ale s nejvyšší pravděpodobností se již brzy rozšíří i k nim.

Pokud vás zajímá řada užitečných klávesových zkratek, které vám ulehčí život ve Windows 11, podívejte níže na naše video.