Pozice Intelu na poli počítačových procesorů byla letos významně otřesena. Nejprve Apple představil vlastní CPU s označením M1, které nejenže má skvělé výsledky v benchmarcích, ale vyniká také nízkou spotřebou, a teď se objevily zprávy o plánech Microsoftu na vývoj vlastních čipů pro datová centra a osobní počítače. Akcie Intelu zareagovaly dalším poklesem, za letošní rok se už propadly o více než 20 %.

KONEC XEONŮ V SERVERECH MICROSOFTU

Bloomberg přinesl zprávu o projektu Microsoftu, jehož výsledkem by měl být procesor postavený na architektuře ARM. Odvolává se přitom na zdroje z firmy. Microsoft chce údajně vlastním procesorem nahradit Xeony od Intelu, které pohánějí 90 % světových datových center. Společnost Amazon, která kromě internetového obchodu provozuje také cloudovou platformu AWS, se k podobnému kroku již odhodlala. Výsledkem jsou ARM procesory Gravitron, které – pro účely Amazon – vynikají nižší spotřebou a lepším výkonem v porovnání s komerčním řešením od Intelu.

Datová centra se s rozvojem umělé inteligence a cloud computingu stávají čím dál důležitějším odvětvím byznysu Microsoftu, takže dává smysl, že do něj investuje. Spekulacím o vývoji vlastního CPU pro datová centra nahrává i fakt, že Microsoft během posledních let najal řadu odborníků z Intelu, AMD, Nvidie a Qualcommu. 

SURFACE S VLASTNÍM CPU?

Kromě CPU pro datová centra Microsoft zvažuje také vývoj CPU určeného pro tablety a notebooky řady Surface. Podobně jako zmiňovaný Apple vyvinul procesor M1. V minulém roce už Microsoft podobný plán realizoval, když osadil tablet Surface Pro X čipem SQ1. V tomto případě se ale jednalo o upravený SoC Snapdragon 8cx s výkonnějším GPU od Qualcommu.