Mnoho z nás si na sociální sítě a jiné platformy zadává falešný věk. Cílem je většinou obcházení restrikcí nebo touha neodhalovat osobní údaje. To je většinou neškodné, avšak zadání nereálného věku používají třeba takzvaní predátoři k tomu, aby se vydávali za někoho, komu by mohla jejich oběť důvěřovat.

Instagram se rozhodl s tímto problémem alespoň částečně bojovat. Pokud si jeho uživatel bude chtít změnit věk na číslo větší osmnácti, bude po nich služba vyžadovat speciální ověření. Bude přitom několik cest, jak tak učinit, každá potrvá jinak dlouho a bude vyžadovat jiné osobní údaje.

Kupříkladu na Google funguje možnost ověření totožnosti pomocí občanského průkazu nebo řidičského průkazu. To bude možné i na Instagramu. Zajímavější je, že k ověření vašeho věku vám mohou pomoci i přátelé. Po zvolení možnosti odešle sama sociální síť žádost třem lidem, kteří by vás měli znát a mohou tedy potvrdit váš věk. Zaslání občanky nebo otázání se přátel může trvat i několik dní.

Nejrychlejší a nejzajímavější možností je ale zaslání selfie videa. Ověření poté trvá až 20 minut, za což může umělá inteligence, která skutečně posoudí, zda je vám 18 let či nikoliv. Aby toto bylo možné, spojil se Instagram se společností Yoti, která je s AI zkušená.

Na své webové stránce Yoti uvádí, že odchylka v určení stáří osob ve věku 13 až 19 let bývá 1,52 roku. Osob ve věku 13 a ž17 let, jež byly správně umělou inteligencí považovány za jedince mladší 23 let, je až 99,65 %.