Ano, čtete správně. Kanye West se rozhodl, že nové album Donda 2 nevydá na Spotify, Apple Music a ani na YouTube, jen na jeho přehrávač Stem Player. Důvod je opodstatněný, přesto překvapivý.

Ye, dříve známý jako Kanye West, na svém Instagramovém profilu vydal video oznamující jeho nové album Donda 2 jako exkluzivitu platformy Stem Player, pod kterou je podepsán. Tento krok se podle slov Ye netýká nedávného skandálu s Joe Roganem a Spotify. Přesto jde o stejný boj.

Dnešní umělci dostávají jen 12 % z toho, co průmysl vydělává. Nastal čas, aby se hudba osvobodila z tohoto utlačujícího systému. Je čas převzít kontrolu a budovat si svoje,” napsal Ye pod svůj příspěvek na Instagram.

Není jasné, zda majitele Stem Player bude nové album něco stát. To se dozvíme pravděpodobně blízko vydání stanovené na 22. 2.

Stem Player je malé zařízení béžové barvy. Funguje podobně jako staré klasické MP3 přehrávače, ale s vychytávkami navíc. Naviguje se pomocí dotykových barevných LED diod, které se rozsvěcují podle hudby. Stems, stonky, LED diody, říkejme tomu, jak chcete, také slouží k zesílení či zeslabení prvků hudby nebo hlasu zpěváka/čky.

Velice unikátní funkce, se kterou nepřišel ani displej. Písničky je nutné si nainstalovat manuálně připojením kabelu do smartphonu nebo počítače přes oficiální webové stránky.

Zařízení má již předinstalované album Donda, 8 GB paměti, připojíte ho přes USB-C, Bluetooth anebo 3,5 mm sluchátkový jack. Nejvyšší hlasitost sahá k 97db. Pořídíte ho za 200 dolarů (cca 4 200 Kč).