Mnozí z vás si jistě budou pamatovat na sérii úspěchů overclockerů z celého světa, kteří se pokoušeli o nastavení nových světových rekordů s grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4090 krátce po jejím vydání. Přestože už původní „hype“ utichnul, nadšenci se snaží překonávat své a hardwarové limity neustále. Krásným důkazem toho je německý overclocker CENS, kterému se povedlo vyrazit světu dech s novým rekordem.

CENS aktuálně patří mezi nejznámější overclockery na scéně, v současné době je držitelem mnoha úspěchů a zaujímá přední příčky v žebříčcích HWBOT a 3DMark Hall of Fame. Nyní se může pyšnit dosažením dalšího klíčového milníku – se svou RTX 4090 překonal 3,9GHz hranici frekvence.

K dotlačení taktu nad 4 GHz zbývá už opravdu málo. CENS s Colorful GeForce RTX 4090 iGAME LAB, kterou chladil kapalným dusíkem, dosáhnul frekvence 3 930 MHz při zátěžových testech GPUPI. Ty se od klasických testů liší, jelikož se nesoustředí na 3D vykreslování, ale matematické výpočty s číslem pí.

Úlohu se mu povedlo dokončit za 46 sekund a 383 milisekund, čímž si zajistil náskok před Řekem OGS, jehož čas byl 47 sekund a 293 milisekund. Aktuálně tak v žebříčku serveru HWBOT drží první příčku.

Zmíněná grafická karta je jedním z modelů, který je přímo určen pro nadšence do overclockingu. Využívá 24+4 VRM a hodnota TDP dosahuje až na 515 W. Boost frekvence se může v základu vyšplhat na 2 625 MHz, zatímco standardní RTX 4090 běží „jenom“ na 2 520MHz taktu.