Pokud sledujete vlajkový segment chytrých telefonů, určitě jste nepřehlédli fakt, že se výrobci neustále předhání v nejvyšším podporovaném výkonu nabíjení. Ta je určitě důležitým aspektem při výběru nového zařízení, neboť přiznejme se: kdo by nechtěl, aby se mu smartphone nabil do deseti minut z nuly na sto? Nicméně, taková rychlost určitě není standardní, jak ostatně potvrzuje nejnovější průzkum známé analytické společnosti Counterpoint Research, který se právě otázkou rychlého nabíjení zabývá.

Výzkumníci poznamenávají, že skoro polovina majitelů stráví používáním svého chytrého telefonu alespoň pět hodin denně. Navíc, když existují novější technologie jako 5G připojení, vylepšené displeje nebo špičkové fotoaparáty, telefony se postupně staly více energeticky náročné. Právě to je důvodem pro rozšiřování takzvaného rychlonabíjení. Samotní analytici skvěle vystihli fakt, že hlavně čínské společnosti využívají nejvyšší podporovaný výkon jako lákadlo na zákazníky.

Počet telefonů s rychlonabíjením, tedy dobíjením, jehož podporovaný výkon přesahuje 10W hranici, neustále roste. Zatímco v prvním kvartálu roku 2022 činil jejich tržní podíl 74 % a v roce 2018 dokonce pouhých 29 %, v Q1 2023 už tento standard splňuje 80 % smartphonů.

Pokrok čínských výrobců v této oblasti je ukázán v grafu níže. Aktuálně vede Realme se svým 240W výkonem uvnitř vlajkových lodí GT3 a GT Neo5 a těsně za ním jsou firmy Xiaomi a Vivo s 210 watty a 200 watty. Například 50W milníku bylo přitom dosaženo teprve mezi lety 2018 a 2019.

Counterpoint Research ve zprávě uvádí, že průměrný výkon nabíjení smartphonů aktuálně činí 34 W, což přesahuje loňský průměr o 4 W. Graf níže se pak zabývá průměrem u jednotlivých výrobců a lze si všimnout, že naprostým králem v této oblasti je společnost Honor. Té se celkově v posledních letech daří být na špici v nejrůznějších aspektech smartphonů.

Nepřekvapivě, na opačném konci grafu skončily firmy Samsung a Apple, u nichž je zkrátka patrné, že upřednostňují zachování co nejlepší kondice baterie před jejím rychlým nabíjením.

„Před několika lety bylo běžné, že se chytré telefony nabíjely i několik hodin. Nyní se však stalo normou, že dobíjení trvá hodinu nebo méně, přičemž nejrychlejší dosáhnou plného nabití z prázdného stavu za několik minut. Závod o rychlejší nabíjení však dosáhl bodu, kdy se jeho výnosy snižují, a v příštích letech očekáváme přesun důrazu na jiné oblasti technologií v chytrých telefonech,“ dodávají výzkumníci na závěr.