V neděli jsme psali o zjevném neúspěchu Nvidie, alespoň tedy co se týče grafických karet RTX 4080. Snímky zveřejněné na Twitteru ukazovaly, že jsou regály těmito kartami přeplněné, což u podobných modelů nebývá těsně po jejich vydání zvykem. Nyní ale přichází další důkazy o tom, že RTX 4080 zkrátka nezaujala.

Takzvaní scalpeři využívají toho, že je grafických karet při jejich vydání obvykle malé množství a snaží se je prodat na portálech jako eBay běžným uživatelům za mnohem vyšší ceny. Čipů AD103, které pohání kartu RTX 4080, bylo také relativně málo, Nvidia jich, v době psaní nedělního článku, údajně rozeslala něco okolo 30 tisíc. Z toho by se tedy mohlo zdát, že mají všemi nenávidění scalpeři vyhráno a mohou si užívat vydělávání pomocí svého nepopulárního byznysu. Momentálně je ale opak pravdou.

Server Tom's Hardware došel k poměrně zajímavé analýze, která ukazuje, jak se uživatelům portálu eBay do karty RTX 4080 moc investovat nechce. Mnohem oblíbenější je vlajková loď RTX 4090, které se prodalo 3,4x více kusů. Pro scalpery je docela politováníhodný také fakt, že se na eBayi denně prodá v průměru osm karet RTX 4080.

Scalpeři tak zanedlouho zřejmě budou nuceni snížit ceny svých karet, a dokonce je možná budou prodávat i s určitou ztrátou. Ačkoliv by koncový uživatel stejně koupil kartu za vyšší než doporučenou cenu, scalper by byl stejně v minusu, a to kvůli všelijakým poplatkům, které je nutné při obchodování na eBay přetrpět.

Cenu bude muset zřejmě nastavit jinak i samotná Nvidia. Karta RTX 4080 není populární hlavně z důvodu, že si profesionálové a nadšenci raději zaplatí za dražší RTX 4090, která je ale o výrazně rychlejší.