V roce 2022 představil Apple nový prvek, který známe pod označením Dynamic Island. Zatímco prvně byl dostupný pouze Pro modelům tehdejší generace, s příchodem řady iPhone 15 se rozšířil na všechny modely. Do té doby používaný výřez v displeji, nabízející místo pro selfie kameru a senzory, byl nahrazen pilulkovitým útvarem, který navíc díky unikátním softwarovým vychytávkám slouží jako skvostný doplněk.

Výrobci smartphonů si postupně začali uvědomovat, že výřez s kamerami a senzory uživatelům mnohdy vadí, neboť zaujímá příliš mnoho místa v displeji a ještě ke všemu nepůsobí zrovna esteticky. Dynamic Island nejenže vypadá lépe, ale zejména v důsledku toho, že pro něj Apple vymyslel reálné praktické využití, se stal rychle oblíbeným.

Okolo Dynamic Islandu se mohou zobrazovat ovládací prvky nebo informace o stavu zařízení, a je přitom navržen tak, aby bylo co nejtěžší poznat, kde se ještě nachází samotný ostrůvek a co už je softwarově vytvořená bublina. Její velikost se přizpůsobuje potřebě jednotlivých aplikací či služeb.

Zajímavý koncept, na který se můžete podívat výše, ukazuje, jak by mohl fungovat Dynamic Notch. V podstatě by šlo o dříve používaný výřez v displeji, ale se stejnou softwarovou podporou, jako má nyní dynamický ostrůvek.

Důvodem, proč se Apple k ničemu podobnému nikdy neuchýlil, pravděpodobně bude, že se snažil na výřez co nejméně upozorňovat – a tímto krokem by dosáhl přesného opaku.

Co si o myšlence Dynamic Notche myslíte vy?