Známý analytická společnost Canalys odhalila data o prodejích vlajkových chytrých telefonů v prvním kvartále letošního roku. Žebříček se povedlo naprosto ovládnout společnosti Apple, jelikož první čtyři příčky obsazují právě smartphony z její dílny.

Jak si můžete všimnout v grafu níže, jenž zahrnuje patnáct nejprodávanějších smartphonů s cenovkou přesahující 500 dolarů, nejúspěšnějším telefonem předešlého čtvrtletí byl iPhone 14 Pro Max, vlajkový model současné generace iPhonů, který cupertinský gigant v Česku nabízí s počáteční cenou 36 990 Kč.

Hned za modelem Pro Max skončil jeho levnější bráška Pro a třetí příčku pak obsadil standardní iPhone 14. Možná byste očekávali, že čtvrté místo zaujme iPhone 14 Plus, ale není tomu tak – spotřebitelé měli daleko větší zájem o iPhone 13 z roku 2021. To ale neznamená, že iPhone 14 Plus skončil výrazně dole a nikoho nezajímá, ba naopak. Obsadil šesté místo, jelikož na tom pátém skončil Galaxy S23 Ultra od Samsungu.

Na zbývajících příčkách si Samsung vyměňuje střely s Applem a prvním modelem od jiného výrobce zahrnutým v tomto žebříčku je až Xiaomi 13, který skončil na 13. místě.

Agentura Canalys také ze svého průzkumu vyvodila závěr, že meziročně klesl zájem o smartphony přibližně o 13,3 %, nicméně modely s cenovkou vyšší než 500 dolarů meziročně čelily 4,7% nárůstu poptávky.