Do high-endového segmentu přichází nová královská dvojice. iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max zlepšují snad úplně vše, co se teoreticky dá. Díky zbrusu novému procesoru, který disponuje vyšším počtem tranzistorů, mají nabídnout až překvapivě vysoký výkon, a využití nového materiálu zajistí nižší hmotnost. Zklamat by znovu nemusely ani fotoaparáty. Cena je přitom lepší, než jsme čekali.

iPhone 15 Pro nabídne podle Applu zlepšení už jen v pocitu z jeho použití. Telefon má být tak lehký, že to poznáte jen co si ho vezmete do ruky. Přitom se má ale jeho odolnost dokonce zvětšit. Díky konstrukci z titanu budou rámečky telefonu mezi iPhony doposud nejmenší. Titan je mimochodem dosud nejprémiovějším materiálem, který kdy Apple pro iPhone použil.

Další důležitější změnou po konstrukční stránce iPhonu 15 Pro/Pro Max je výměna přepínače hlasitosti za zbrusu nové akční tlačítko, pomocí něhož lze nejen manipulovat se zvukovými profily, ale také interagovat s jinými funkcemi. Kupříkladu se po jeho stisknutí může spustit fotoaparát.

Aha, fotoaparáty, málem bychom zapomněli! Modely Pro a Pro Max se pochopitelně i letos soustředí i na milovníky pořizování snímků či videí v co nejvyšší kvalitě, a tudíž si Apple přesně pro tento typ uživatelů připravil další zlepšení. Hlavní snímač sice stále zůstává u 48Mpx rozlišení, ale přináší rozměrově větší senzor se schopností vstřebat více světla, což kolikrát razantně dovede zvýšit schopnosti nočního focení. Kromě toho měl Apple opět klást důraz na portréty.

Do nového iPhone Pro Max se také podívá kamera s dosud nejlepším optickým přiblížením na telefonu od Applu: to je zde až pětinásobné. Nejde ale o spekulovanou periskopickou kameru. Místo toho Apple vyvinul novou technologii, kde se světlo před dopadem na senzor čtyřikrát odrazí. Výhody periskopické kamery tak dokáže využít za obsazení výrazně menšího prostoru uvnitř telefonu. Na samotném iPhonu Pro je optické přiblížení „pouze“ trojnásobné.

Fotit budete moct v ohniskových vzdálenostech 13, 24, 28, 35, 48 a 120 mm. Nechybí ani makro fotografie. Novinkou je také možnost pořizování videa s hloubkou obrazu s pomocí využití obrazu ze dvou různých senzorů. Později si je tak budete moct přehrát na očekávaném headsetu Apple Vision Pro.

S Pro modely Apple klade důraz na hraní. 4x lepší ray-tracing znamená možnost na iPhonu hrát hry jako Resident Evil 4. Nejde ale jen o hraní. Čipset A17 Pro je oproti předešlé generaci rychlejší o 20 % a jde o vůbec první 3nm procesor použitý v praxi. Dostane také podporu USB 3 s přenosovými rychlostmi až 10 Gb za sekundu, 20x rychlejší než USB 2.

CENA A DOSTUPNOST

Informace o ceně nám popravdě vyrazily dech. Ačkoliv se spekulovalo o naprosto brutálních zdraženích, americká cena obou modelů dosahuje rozumných hodnot. iPhone 15 Pro konkrétně začíná na stejných 999 dolarech jako loňský iPhone 14 Pro a model Pro Max zdražil z 1 099 dolarů na 1 199 dolarů (ale tentokrát dostanete u většího modelu 256 GB místa). Tedy žádný 300dolarový skok směrem vzhůru! O českých cenách vás budeme informovat, jakmile budeme mít potřebné detaily k dispozici.

AKTUALIZACE: Apple před chvílí prozradil také českou cenu modelů Pro a Pro Max. První zmíněný u nás začne za 29 990 Kč, zatímco jeho propracovanějšího a rozměrnějšího brášku půjde pořídit od 35 990 Kč.