Letošní dvojice dražších iPhonů má překvapit periskopickým teleobjektivem, o jehož přítomnosti se hovoří již dlouho. Ve srovnání s klasickým teleobjektivem dokáže poskytnout vícenásobné přiblížení bez ztráty kvality, což by milovníci fotografování rozhodně mohli ocenit. V současné chvíli se hovoří o podpoře maximálně šestinásobného optického zoomu. Nicméně, tuto hodnotu by na ještě vyšší úroveň mohl vynést iPhone 16 Pro Max.

S detaily o výbavě smartphonu, který dorazí až za rok a pár měsíců, přichází už nyní známý leaker Digital Chat Station. Dalo by se namítnout, že je na spekulace o šestnácté řadě iPhonů příliš brzo, ale na druhou stranu, DCS obvykle přichází s velice přesnými informacemi, a to i v případě zařízení od Applu. Ve svém novém příspěvku na čínské sociální síti Weibo tvrdí, že iPhone 16 Pro Max obdrží „super“ nebo „ultra“ teleobjektiv.

Jak poznamenává portál MacRumors, toto označení se využívá pro teleobjektivy, jejichž ohnisková vzdálenost je větší než 300 mm. V takovém případě jsou schopny poskytnout opravdu významné přiblížení vzdálených objektů. Mezi konkrétní využití patří kupříkladu pořizování fotografií sportovních událostí nebo zvířat ve volné přírodě.

I kdybychom pracovali s onou hodnotou 300 mm, přestože finální číslo klidně může být vyšší, dospějeme k závěru, že se bude jednat o něco vskutku mimořádného. iPhone 14 Pro totiž aktuálně využívá teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 77 mm a konkurenční vlajková loď Samsung Galaxy S23 Ultra má 10Mpx teleobjektiv s 230mm ohniskovou vzdáleností.

Kromě toho, že iPhone 16 Pro Max dostane špičkový teleobjektiv, se má konečně dočkat i většího hlavního senzoru. Digital Chat Station míní, že jeho rozměry budou 1/1,14 palce, ale o jaký specifický snímač půjde, neprozradil. Na základě dřívějších spekulací však lze usoudit, že půjde o Sony IMX903.