Představení iPhone 15 se teprve blíží, to nám ale nebrání už teď mluvit o další generaci telefonů od Apple, iPhone 16. Podle známého technologického analytika Jeffa Pua z hongkongské firmy Haitong International Securities se dočkáme znatelného zrychlení, především co se týče rychlosti připojení WiFi. Zlepší se ale třeba i rozlišení kamer.

První a nejspíš citelnější novinkou má podle analytika být podpora WiFi 7. Tato generace zvládne k připojení využívat naráz frekvence 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz a dosáhnout tak doposud nevídané rychlosti a latence. Kromě toho bude také připojení mnohem spolehlivější. iPhone 16 tak nejspíš nabídne přenosové rychlosti až 40 gigabitů za sekundu, tedy rychlost čtyřikrát větší než WiFi 6E.

Zařízení z dílen Apple v současnosti teprve dostávají podporu WiFi 6E. Zatímco WiFi 6 podporuje pouze frekvence 2,4 GHz a 5 GHz, WiFi 6E dokáže využít i frekvenci 6 GHz, čímž dále zvyšuje přenosové rychlosti. Standard už teď podporuje například iPad Pro, 16palcové a 14palcové varianty MacBooku Pro a jeho podpora se očekává i u iPhone 15.

Další výraznou inovací iPhonu 16 má být 48MP ultra širokoúhlý fotoaparát. Vyšší rozlišení přinese nejvýraznější zlepšení u fotek pořízených za nízkých světelných podmínek s pomocí stejných technologií, jako už teď najdeme v 48MP hlavním fotoaparátu iPhone 14 Pro.

Představení iPhone 16 očekáváme v září 2024. Je ale nutné poznamenat, že standard WiFi 7 nemusí být finalizovaný včas k tomu, aby ho Apple do série telefonů stihl implementovat.