Podle informací od zasvěcených zdrojů se očekává, že operační systém iOS 18 přinese majitelům telefonů iPhone nové možnosti pro přizpůsobení uspořádání aplikací na domovské obrazovce. Přestože ikony aplikací by měly zůstat v neviditelné mřížce pro udržení určité jednoty, uživatelům bude poskytnuta větší flexibilita v jejich umístění.

Předpokládá se, že nejnovější aktualizace umožní vytváření prázdných prostorů, řad a sloupců mezi ikonami, což otevírá nové možnosti personalizace. Ačkoliv současné úpravy domovské obrazovky lze provést pomocí aplikací jako Shortcuts a Widgetsmith, přímé přizpůsobovací jistě nabídnou uživatelům větší pohodlí.

Od zavedení možnosti přizpůsobení uzamčené obrazovky ve verzi iOS 16 si uživatelé iPhonů mohou vychutnávat určitou míru personalizace. S příchodem iOS 18 se očekává, že se podobná pozornost přesune i na domovskou obrazovku.

Apple má v plánu představit iOS 18 na své roční konferenci WWDC v červnu letošního roku. Kromě vylepšení přizpůsobení domovské obrazovky se očekávají i další nové funkce a změny, včetně nových schopností generativní AI pro Siri a další aplikace, podpora RCS pro usnadnění komunikace mezi iPhony a Android zařízeními, aktualizace designu a mnoho dalšího.