Na konferenci Apple WWDC se těšila spousta lidí, a zpětně se tomu nemůžeme divit. Už na začátku totiž společnost odhalila zajímavé informace o nadcházejícím systému iOS 16. Vylepšena bude zamykací obrazovka, zasílání zpráv, animace nebo tapety. Testovací verze bude spuštěna v červenci, systém bude fungovat na telefonu iPhone 8 a novějších modelech.

Začneme tedy u zamykací obrazovky. Ta se podle Craiga Federighiho dočká dosud největší aktualizace, která má změnit vzhled a způsob, jak pro nás funguje. Nově budeme moci přidávat widgety pro jednoduchý a rychlý přístup k informacím, upravovat ostrost obrázku v pozadí a mnoho dalšího.

Pozoruhodná je i funkce, která nám umožní vytvoření více zamykacích obrazovek, jež budeme moci střídat. Kromě toho se v iOS 16 objeví galerie plná tapet, s níž dorazí i nové animace, které se zjeví při odemknutí telefonu.

Vylepšení se dočkají i Zprávy, do nichž míří tři užitečné vychytávky. Odeslané zprávy budeme moci upravovat nebo jejich odeslání vrátit zpět. Příchozí zprávy budeme moci označit jako nepřečtené. Nový systém umožní snadné přepínání mezi diktováním a psaním na klávesnici.

V další skvělé funkci bude použita technologie strojového učení. Každému se určitě stalo, že z obrázku chtěl odstranit pozadí a nechat jen jeho důležitou část. Ruční ohraničování a následné mazání je ale složité. Apple naštěstí umožní výběr hlavního předmětu obrázku, odstranění jeho pozadí a zkopírování do jiné aplikace.