Všichni věděli, že tento den jednou nastane. Po 27 letech se Microsoft odhodlal k ukončení služby prohlížeče Internet Explorer, nahradí jej novodobý Microsoft Edge. Pokud vám ale bude hodně chybět, tak nezoufejte. Díky speciálnímu módu v Edgi s námi Explorer zůstane až do roku 2029.

V roce 2015, když vycházel Edge, Microsoft prohlásil: „Nejen, že je Microsoft Edge rychlejší, bezpečnější a modernější než Internet Explorer, ale také dokáže řešit klíčový problém: kompatibilitu starších webových stránek a aplikací.“

První verze prohlížeče Explorer vyšla 16. 8. 1995, tehdy byl dostupný v systému Windows 95 jako součást edice „Microsoft Plus!“. Dříve byl nejoblíbenějším webovým prohlížečem, v roce 2003 jej údajně používalo 95 % uživatelů. Popularita klesla s růstem konkurence, třeba tou od Googlu, jež nese název Chrome.

Chrome má momentálně na všech platformách přes 3,6 miliardy uživatelů, stává se tak spolu se Safari jediným prohlížečem, který používá více než jedna miliarda lidí. Microsoft Edge při práci s internetem využívá něco přes 210 milionů lidí.