Přestože je pro výrobu čipů v současné době známá zejména Asie, konkrétně Tchaj-wan, kde sídlí gigant TSMC, polovodičové továrny se postupně rozšiřují i do dalších koutů světa. Expanzi do dalších koutů světa výrazně podporuje americký velikán Intel, který provozuje několik výrobních míst přímo v USA, ale má velké plány i v Evropě. Nyní hodlá investovat nemalé peníze do výstavby továrny v sousedním Polsku. Předpokládaná doba otevření je v roce 2027.

Jak informovala agentura Reuters, Intel plánuje vynaložit celkem 4,6 miliardy amerických dolarů (téměř 100 miliard korun v přepočtu) na novou továrnu určenou pro montáž a testování polovodičů. Nacházet se má u polské Vratislavi a v základu má zaměstnat 2 000 pracovníků. Během stavební fáze by se ale otevřely pozice pro několik dalších tisíc lidí.

Intel v současné době jedná také s dalšími evropskými státy, přičemž nejvýznamnějším z nich bude pravděpodobně Německo. Velkou roli ve stavbě továren hrají státní dotace, a tak se Pat Gelsinger, generální ředitel Intelu, sešel s několika významnými státníky (například německým kancléřem Scholzem). Výše dotací nabídnutá v Polsku sice zůstala neprozrazena, avšak v Německu se hovoří o částce 9,9 miliardy eur, což v přepočtu činí více než 235 miliard korun.

Podle polského premiéra Mateusze Morawieckého je investice Intelu „velkým okamžikem pro všechny Poláky“.

„Jedná se o největší investici na zelené louce v Polsku. Mohu říci, že vize rozvoje nové továrny Intel je působivá,“ prohlásil Morawiecki. Hovořil také o nesmírné důležitosti vzniku investic, které v Polsku zajistí bezpečnost a ovlivní technologický rozvoj.