Pokud patříte mezi nadšence do procesorů, tak vám zmínky o 6GHz kousku od Intelu určitě neunikly. Už během představení řady Raptor Lake lákal generální ředitel Pat Gelsinger na CPU, které bude dosahovat právě 6GHz frekvence pouze s použitím technologie Turbo Boost Max, tedy bez jakékoliv nutnosti manuálního přetaktování. V poslední době sice internetem neproběhly žádné důležité úniky či spekulace, které by odhalovaly nové informace o tomto procesoru, ale jeho existenci nám připomíná samotný Intel v krátkém videu.

Core i9-13900KS, jak se tato připravovaná novinka s nejvyšší pravděpodobností nazývá (výrobce stále nechce odhalit jméno), byl vsazen do referenční základní desky od Intelu, o udržení jeho teploty se přitom staral AIO chladič od společnosti Corsair. Pro demonstraci onoho 6GHz taktu byl využit benchmark 7-Zip. Ve videu byl rovněž ukázán program Intel Extreme Tuning Utility, aby bylo divákům dokázáno, že s procesorem nikdo nečaroval a takto vysokých frekvencí je skutečně schopen dosáhnout v základním nastavení.

Z toho, co nám bylo v minulosti prostřednictvím úniků odhaleno, můžeme od procesoru Core i9-13900KS očekávat 24 jader, 32 vláken a 150W základní spotřebu. Z předběžné ceny, kterou ve svém katalogu uváděl kanadský e-shop PC-Canada, lze usoudit, že za tento kousek zájemci možná zaplatí klidně i o necelou čtvrtinu více než za klasický Core i9-13900K.