Není to vůbec dlouho ode dne, co AMD představilo novou řadu desktopových procesorů označenou jako Ryzen 7000, jež využívá architekturu Zen 4. Nyní společnost odhaluje své plány pro nadcházející mobilní procesory, které budou využity hlavně v noteboocích, objevit se ale mohou i v handheldech a podobných zařízeních, jako je tomu nyní u Ryzen 6000.

V roce 2023 se můžeme těšit na různé mobilní procesory, lišit se budou číslováním (k němu se za chvíli dostaneme), kódovým označením a hlavně specifikacemi a cílovou skupinou uživatelů. Součástí řady budou úplné novinky nazvané Dragon Range, Phoenix a Mendocino, ale také vylepšené kousky z letošního roku – Barcelo-R a Rembrandt-R.

AMD vysvětluje i nový systém značení mobilních procesorů, v němž má každé číslo svůj význam. Pokud uvidíte procesor označený jako Ryzen xx4x, používá architekturu Zen 4. Jestli se v názvu nachází Ryzen 7 xx30, využívá architekturu Zen 3, a v případě, že bude pojmenován jako Ryzen xx35, má architekturu Zen 3+. Jestliže čtyřčíslí začíná sedmičkou (Ryzen 7xxx), jedná se o procesor zařazený do portfolia AMD roku 2023. Význam všech čísel AMD přehledně vysvětluje na procesoru Ryzen 5 7640U, podívejte se na obrázek níže.

JAK TO PŘESNĚ BUDE V ROCE 2023?

Procesory Mendocino, vytvořené pomocí 6nm procesu TSMC, budou vybaveny architekturou Zen 2 a budou dostupné jako Ryzen Athlon, Ryzen 3 a Ryzen 5. Objeví se hlavně v levných noteboocích.

Aktualizované procesory Barcelo seženeme jako Ryzen 3, Ryzen 5 a Ryzen 7, mají se objevit v „mainstreamových tenkých a lehkých“ zařízeních. Používat budou architekturu Zen 3.

Architekturu Zen 3+ má využít jen vylepšená řada Rembrandt, kterou najdeme rovněž v tenkých a lehkých zařízeních, ale půjde spíše o vyšší třídu. Opět se posouváme výš i co se značení týče, procesory Rembrandt-R budou dostupné i jako Ryzen 9.

Nakonec se dostáváme i ke kouskům, jež disponují architekturou Zen 4. Prvními zástupci budou procesory ze řady Phoenix, která bude určená pro jedny z těch nejlepších notebooků. Objeví se opět jako Ryzen 3, 5, 7 a 9. Radost z ní budou mít i hráči, soudě podle toho, co říká AMD.

Poslední sérií procesorů je Dragon Range. Ta nabídne extrémní výkon hráčům a tvůrcům obsahu, například notebooky s nimi budou mít potenciál stát se nejsilnějšími monstry na scéně. „Pokud chcete herní notebook s maximální výkonem, řada AMD Ryzen 7045 vám vždy poskytne procesor Dragon Range,“ píše AMD v tiskové zprávě.