Veletrh CES 2023 běží v plném proudu a už jsme vám z něj přinesli novinky o grafické kartě Nvidia GeForce RTX 4070 Ti, mobilních grafických procesorech RTX 40 a řadě produktů od ASUS ROG. Mezi společnostmi, které už na akci ukázaly své nové výtvory, je i Intel, na který se právě nyní zaměříme.

Už delší dobu jsme věděli, že Intel chystá rozšířit svůj seznam procesorů Raptor Lake o další kousky, a na CES 2023 se tak skutečně stalo. Odhaleno bylo dvaatřicet CPU, které letos zamíří do více než 250 nejrůznějších notebooků, jež budou určeny pro všelijaké skupiny uživatelů.

V čele sestavy stojí řada označená písmenem HX, která bude vhodná pro nadšence, tvůrce a hráče – zkrátka pro ty, jež budou chtít ze svého notebooku vytěžit maximum. Spotřeba těchto procesorů začíná na 55 wattech, ale při nejvyšší zátěži se klidně může vyšplhat i na 157 wattů. A buďme k sobě upřímní, toto není vůbec malé číslo. Zlepšení oproti minulé generaci by údajně mělo být až 11% v oblasti single-thread a 49% v multi-thread výkonu.

Vlajkou této řady je procesor Intel Core i9-13980HX, který se chlubí neuvěřitelnými 24 jádry (osmi výkonnými, šestnácti efektivními), 32 vlákny a maximálním taktem dosahujícím 5,6 GHz. Disponuje 36MB L3 cache a podporou paměťové technologie DDR5 s nejvyšší frekvencí 5 600 MHz. Intel slibuje, že se oproti procesoru Nejedná se ale o jediný procesor Core i9, kromě něj zde najdeme i CPU Core i9-13950HX a Core i9-13900HX, které se liší pouze frekvencí (dosáhnout mohou maximálně 5,5GHz a 5,4GHz taktů). Řada HX dále skýtá trojici procesorů i7 s nanejvýš 20 jádry a trojici procesorů i5, jež mohou být až 14jádrové. Detailní přehled si můžete prohlédnout v tabulce níže.

Písmeno H v názvu dále má i procesor Core i9-13900HK, který má dodat vynikající výkon, ale jeho maximální spotřeba se může dostat pouze na 115 W. Navíc disponuje pouze 14 jádry. Tak dobrých výsledků jako procesory i9 HX určitě nedosáhne, ale stejně bychom jej mohli najít i ve slušných herních noteboocích.

Ještě stále na náročnější uživatele Intel cílí i s procesory označené samotným písmenem H, kterých je mezi novými mobilními Raptory deset a mohou disponovat až čtrnácti jádry. Jejich spotřeba začíná na 45 wattech a dostat se může buď na 95 W, nebo dokonce na 115 W. Některé z těchto procesorů mohou dosáhnout až 5,4GHz taktů.

PROCESORY PRO LEHKÉ A TENKÉ NOTEBOOKY

Intel se ale nesoustředil jen na nadšence a hráče, ale také běžné uživatele, které lákají lehké a tenké notebooky, protože jsou kompaktní a dobře se s nimi cestuje. Intel ale i tak slibuje, že procesory řady P nebo U obsažené v elegantních laptopech dodají potřebný výkon.

Písmenem P jsou označené pouze procesory, jejichž spotřeba začíná na 28 wattech a končí na 64 wattech. Vlajkovou této řady je Core i7-1370P, jenž disponuje 14 jádry, 20 vlákny a uživatele potěší až 5GHz frekvencí. Doprovází jej další tři kousky (Core i7-1360P, Core i5-1350P a Core i5-1340P), které jsou ale jenom 12jádrové a jejich maximální takty končí na 4,7 GHz. Z důvodu, že se tyto procesory budou vyskytovat (hlavně) v počítačích, jež nebudou vybaveny dedikovanou grafickou kartou, se Intel soustředil i na zlepšení integrované grafiky Iris Xe, které se mají pochlubit novými funkcemi a nechybí jim ani podpora XeSS Super Sampling či Intel Arc Control.

V noteboocích, které jsou určené pro práci s těmi nejméně náročnými softwary, později najdeme procesory Raptor Lake označené písmenem U. Jejich spotřeba začíná na 15 W a může být nanejvýš 55W, přesto se ale u 10jádrového procesoru Core i7-1365U, jenž řadu reprezentuje, setkáme s až 5,2GHz frekvencí.

MINULÁ GENERACE ROZŠÍŘENA O VSTUPNÍ PROCESORY N

Kromě toho, že Intel odhalil mobilní procesory nové generace, také trochu aktualizoval generaci starou. Oznámeny byly CPU nazvané Alder Lake-N, které jsou specifické tím, že vůbec nepoužívají výkonná jádra a vystačí si pouze s těmi efektivními. Jedná se prakticky o takovou náhradu za procesory Celeron a Pentium. Spotřeba nových kousků dosahuje maximálně 15 W.

DOSTUPNOST

O využití nových procesorů v jednotlivých zařízeních se budeme více dozvídat od samotných výrobců. Kupříkladu řada H a HX bude použita v některých noteboocích od ASUSu, o nichž jsme více psali zde a také tady.