CES 2023 teprve začíná a je tedy jasné, že u grafických karet to rozhodně nekončí. Ba naopak. Své nové výtvory představil i ASUS pod značkou Republic of Gamers, jež cílí hlavně na hráče. Odhalen byl nejen monitor s ohromující, 540Hz obnovovací frekvencí, ale také notebooky vybavené nejnovějším hardwarem, router pyšnící se světovým prvenstvím a další produkty.

Začněme tedy u monitoru ROG Swift Pro PG248QP, jehož hlavní lákadlo jsem už zmínil – je jím právě extrémně vysoká obnovovací frekvence, jež dosahuje až 540 Hz. ASUS vysvětluje, že tohoto výkonnostního milníku značka ROG dosáhla použitím nové esport TN technologie (E-TN), která nabízí o 60 % rychlejší dobu odezvy než klasické TN panely. Monitor disponuje 24,1palcovou obrazovkou s rozlišením FullHD a podporou technologie G-Sync. Kromě frekvence může být chloubou také stojan s výsuvnými a uzamykatelnými nožkami, protože díky malé základně šetří místo na stole, což není snad nikdy na škodu.

Dalším odhaleným monitorem je ROG Swift OLED PG27AQDM, který je vybaven 27palcovou OLED obrazovkou s rozlišením 1440p, jejíž obnovovací frekvence činí 240 Hz. Chlubí se navíc 0,03ms odezvou a jasem, který dosahuje až 1 000 nitů, což je opravdu slušné číslo. V tiskové zprávě ASUS zmiňuje i vylepšený systém chlazení, v jehož důsledku má tento monitor dosahovat o 5 % nižších průměrných teplot než jiné OLED monitory se stejně velkým displejem. Díky funkci Uniform Brightness navíc monitor dokáže zachovat úroveň svítivosti obrazovky i při výrazných změnách bílých oken.

Dříve už jsem také zmínil nový router, jímž je ROG Rapture GT-BE98. Jedná se o vůbec první čtyřpásmový herní router na světě, jenž využívá technologii Wi-Fi 7 s podporou 320MHz kanálů v pásmu 6 GHz. ASUS slibuje, že se dočkáme až o 160 % vyšších rychlostí než u předchozí generace. Uživatelé s tím nejrychlejším internetem by možná také mohli ocenit schopnost routeru přenášet až 25 000 Mb/s. Router navíc současně pracuje na větším počtu linek, v důsledku čehož se zvyšuje propustnost zařízení, snižuje latence a zvyšuje spolehlivost. K dispozici je jeden port WAN/LAN 10 Gb/s a dva porty LAN 10 Gb/s. Zájemce žijící ve větších domácnostech může navíc potěšit funkce ASUS RangeBoost Plus, která má za úkol zlepšit dosah signálu a celkové pokrytí.

ASUS A AIM LAB

Pokud se pohybujete ve světě kompetitivních FPS titulů, tak vám název Aim Lab pravděpodobně bude něco říkat. Jde o hru, v níž si můžete pomocí různých úrovní, tréninků a cvičení zlepšit své schopnosti míření. Právě s tímto titulem se ASUS spojil a vydal s ním speciální periferie.

Tou první je herní myš ROG Harpe Ace Aim Lab Edition, jež váží pouze 54 gramů a je speciálně navržená pro FPS tituly. Její provedení sedne pravákům i levákům a údajně poskytuje optimální oporu a stabilitu dlaně. Výsledkem spolupráce mezi těmito dvěma značkami je i softwarová funkce Aim Lab Settings Optimizer, jejímž úkolem je pomoct hráčům s analýzou a přizpůsobením nastavení myši, aby zjistili, co je nejlepší pro dosažení maximálních herních výsledků. Tlačítka vydrží až 70 milionů kliknutí a k počítači ji lze připojit kabelově pomocí USB, bezdrátově pomocí technologie 2,4 GHz RF nebo skrze Bluetooth.

Ke správné manipulaci s myší je vhodná i dobrá herní podložka, která by měla být tak velká, aby vám poskytla dostatek manipulačního prostoru. Tuto vlastnost by měla podložka ROG Hone Ace Aim Lab Edition, za níž opět stojí spolupráce mezi ASUS ROG a Aim Labem, splňovat. Výrobce slibuje povrch umožňující optimální skluz, ochranou nanovrstvu, jež podložku ochrání před vylitou vodou, olejem a prachem, nebo měkkou pryžovou základnu.

KLÁVESNICE, OVLADAČ A DALŠÍ PRODUKTY

Myš už máme, podložku taky, takže už stačí jenom klávesnice a bude tato trojice kompletní. Jak jsem už naznačil, klávesnice na CES 2023 v podání ASUSu také nechyběla a dočkali jsme se představení kousku zvaného ROG Azoth, který výrobce označuje jako kombinaci herní klávesnice a klávesnice pro DIY. Jde o bezdrátovou klávesnici se 75% velikostí a mechanickými spínači ROG NX, která navíc disponuje OLED displejem se snadným ovládáním. ASUS tvrdí, že s vypnutou obrazovkou a RGB prvky si budeme moci užít až 2000 hodin hraní. Pokud by ale „došla šťáva“, lze klávesnici připojit k počítači i pomocí USB. Pro případ nouze jsou součástí balení i náhradní klávesy.

Hraní na klávesnici občas přijde nevhod, a tak se myslelo i na příznivce ovladačů. ASUS představil PC ovladač ROG Raikiri ProXbox certifikací, který lze připojit k zařízení přes Bluetooth, USB nebo 2,4 GHz RF. Ovladač disponuje integrovaným OLED displejem, který si hráči mohou přizpůsobit dle libosti. Obrazovka ale neslouží jen na hraní, ale dokáže také ukazovat stav nabíjení nebo lze pomocí něj ztlumit mikrofon. Ovladač se dále pyšní programovatelnými tlačítky, možností úprav vibrací a mrtvých zón nebo nastavitelným zdvihem levé i pravé spouště. Nechybí mu ani 3,5mm jack.

Cítit se při hraní dobře je základ a jistý podíl na tom má i herní židle. ASUS na CES 2023 odhalil židli ROG Destrier Ergo s futuristickým designem. V tiskové zprávě je vyzdvihnut pevný hliníkový rám nebo pohodlná síťka. Prakticky standardem už je také opěrka hlavy, beder a rukou. Součástí výbavy je navíc i odnímatelný odhlučňovací panel, který má hráče chránit před okolním ruchem.

Jak už jsem na začátku zmiňoval, ASUS nezůstal jen u periferií, ale vydal také spoustu nabušených notebooků. Součástí katalogu je však nově i herní desktop ROG G22CH, který má ve své malé skříni procesor Intel Core i9 13. generace a grafickou kartu Nvidia GeForce RTX 40. Vhodný tak je pro skutečně náročné hráče i steamery. ASUS navíc slibuje i snadnou údržbu a modernizaci jednotlivých komponent

HERNÍ NOTEBOOKY A TABLET PO POŘÁDNÉ NADŠENCE

Pokud hledáte notebooky se šíleným výkonem, který zajišťuje nejnovější hardware, následující kousky od ASUSu by vás mohly zaujmout. Premiantem je ROG Strix SCAR 18 (G834), jenž dispouje 18palcovým displejem s QHD rozlišením a 240Hz obnovovací frekvencí (nechybí podpora G-Syncu či Dolby Vision HDR). Uvnitř se nachází procesor od Intelu 13. generace (v nejlepší konfiguraci 24jádrový Intel Core i9-13980HX) a grafická karta Nvidia GeForce RTX 40. Stejným hardwarem se může pochlubit i jeho 16palcový bráška. 17palcový model má potom pod kapotou procesor AMD s architekturou Zen 4. Notebooky řady Strix využívají 64Wh nebo 90Wh baterie s podporou 100W nabíjení přes USB-C, což je naprosto ideální na cesty. Potěší i podsvícená klávesnice.

Mezi další notebooky se řadí ROG Zephyrus G14 s mini-LED displejem o rozlišení QHD a 165Hz obnovovací frekvenci. Ačkoliv se pod kapotou nachází opravdu výkonný procesor (až Ryzen 9 nejnovější generace) a špičková grafická karta řady RTX 40, ASUS ubezpečuje, že vysoké teploty nehrozí, a to díky odpařovací komoře, chladicí směsi nebo dvěma ventilátorům s 84 lopatkami.

Součástí řady Zephyrus jsou i modely G16 (procesory Intel 13. generace, až Core i9-13900H, grafika od Nvidie s až 120W TGP) a M16 (procesory Intel 13. generace, až Core i9-13900H, grafika od Nvidie s maximálním TGP 145 W, 240Hz QHD displej).

Odhalen byl dále konvertibilní notebook ROG Flow X13 (GV302), který má čtyři různé režimy využití (stan, stojan, tablet, notebook). Uvnitř najdeme procesor AMD Ryzen 9 s architekturou Zen 4 a grafickou kartou RTX 40 od Nvidie. Chlazení zajišťuje směs tekutého kovu a tři speciální ventilační otvory. ROG Flow X13 (GV302) se chlubí 165Hz QHD displejem nebo 120Hz FullHD displejem. Nechybí mu ani webkamera. Pro dodatečný výkon lze využít externí grafickou kartu XG Mobile.

ROG Flow X16 (GV601) pro změnu využívá procesor od Intelu (až Intel Core i9-13900H) a disponuje QHD displejem s obnovovací frekvencí 240Hz. Disponuje až 16GB operační pamětí a 2TB SSD diskem. Chlazení má opět zajišťovat tekutý kov a tři ventilátory.

Pokud často cestujete a notebook vám přijde nepraktický, herní tablet ROG Flow Z13 (GZ301) může být ideálním řešením. Maximální výkon dodá díky procesoru Intel Core i9-13900H a grafické kartě Nvidia GeForce RTX 40. Zařízení váží jen 1,1 kg a je tenké 12 mm. Displej má pouze 13palcovou úhlopříčku a chlubí se rozlišením QHD a 165Hz obnovovací frekvencí. K dispozici je odnímatelná RGB klávesnice v plné velikosti. Tablet lze nabíjet pomocí USB-C z nabíječky či powerbanky