Svůj první produkt na trh chytrých trackerů Apple vypustil na svém eventu. AirTag můžete připnout třeba ke svým klíčům, a tak mít možnost je prozvonit, nebo na iPhonu přímo vidět, kterým směrem a jak vzdálené jsou.

V Česku za něj dáte 890 korun nebo 2 990 za balíček čtyř.

Bezpečně zakódovaná data o jejich poloze pak můžete přehledně monitorovat skrze aplikaci Find My.

Dost ale teoretického popisu, jak si zařízení vede v praxi?

Přečtěte si také: Apple se přesouvá na osobní roboty

KONSTRUKCE

Oproti ostatním podobným zařízením je AirTag až překvapivě kompaktní; zabírá jen nepatrně více místa než jeho baterie samotná. Ta je taky po delší době u Apple produktů vyměnitelná uživateli.

Průměrem se dá přirovnat k padesátikorunové minci, která je oproti němu jen o málo menší.

Práci, kterou museli inženýři v Applu vynaložit na designování produktu, je skvěle vidět na rentgenových snímcích od CreativeElectron. Zatímco u konkurenčních zařízení lze jednotlivé komponenty relativně dobře rozlišit, AirTag je velmi koncentrované kolečko.

Kvůli malé velikosti se ale AirTag musel vzdát dírky na klíče, která musí být suplována „obalem“ dírkou disponujícím; o tom ale ještě později.

ODOLNOST

Odolnost otestovali redaktoři CNETu. Ti zařízení vyprali, zamrzli do kostky ledu a házeli z výšky.

V pračce si AirTag vyzkoušel jeden cyklus. Podobná situace je přeci jen dost dobře možná i při běžném používání; zařízení můžete třeba zapomenout v kapse kalhot. Pokus AirTag přežil a správně fungoval dokonce i v průběhu pracího cyklu.

V kostce ledu tracker pobyl 18 hodin, i tento test ale přežil.

Po několika pádech z různých výšek zařízení též nejevilo větší zranění. „Ošoupat“ jablíčko z trackeru není ale nijak těžké, a tak, pokud toužíte po tom stejném čerstvém vzhledu napořád, nejspíš budete muset zvážit koupi obalu.

Přečtěte si také: EU uděluje společnosti Apple rekordní pokutu

CHYBĚJÍCÍ DÍRKA NA KLÍČE

Jak už bylo zmíněno, kvůli malým rozměrům AirTagu byla vypuštěna dírka, již lze u konkurenčních zařízení provléct kroužek pro připojení ke klíčím, které se vám tak budou lépe hledat. Kromě detailního rozboru „vnitřností“ zařízení se v IFIXIT pustili i do řešení tohoto problému; díru do trackeru vyvrtali.

Na rentgenových snímcích od CreativeElectron nalezli tzv. „safe spoty,“ do kterých je možné díru provrtat bez narušení zařízení jako takového.

Pokud se tak nebojíte zariskovat asi 900 korun, možné to je.