Takzvané leaky neboli úniky informací už do technologického světa zkrátka patří a díky nim se nám častokrát naskytne příležitost prostudovat si důležité detaily o produktech ještě dlouho před jejich uvedením. Zatímco někteří by mohli namítat, že se tímto zbytečně kazí překvapení, nedočkavci, jako jsem mimochodem i já osobně, jsou za jejich existenci rádi.

Mezi technologické firmy, které si jsou schopny podrobnosti o nových zařízeních udržet pod pokličkou snad vůbec nejspolehlivěji, patří například Apple, u něhož se většinou nesetkáte s únikem propagačních snímků, oficiálních renderů nebo podobně významného materiálu. Často ale o jeho připravovaných novinkách slýcháme nejrůznější drby a mezi významné zdroje poslední doby patřil i leaker Analyst941.

Tato osoba vystupovala především na Twitteru a fóru známého serveru MacRumors, přičemž na obě tyto platformy ještě donedávna přispíval velkým množstvím informací například o nadcházejících funkcích v systémech iOS 17 nebo watchOS. Jak ale upozorňuje server 9TO5Mac, prvně se jméno Analyst941 objevilo již loni na podzim, a to v souvislosti s únikem podrobností týkajících se Dynamic Islandu, který můžeme najít ve dvojici dražších modelů aktuální generace iPhonů.

Nyní se ale zdá, že je s leakerem Analyst941 jako potenciálním zdrojem informací konec. Sám si totiž smazal účet na Twitteru a později se k situaci vyjádřil přes fórum MacRumors, kde ve své dlouhé zprávě vysvětloval, že byl společností Apple odhalen. S nejvyšší pravděpodobností je už tedy provalena jeho identita.

Z vyjádření leakera vyplývá, že sám ve společnosti Apple nepůsobil, nicméně zaměstnaná tam byla jeho sestra, která byla v důsledku „vícekrokové operace“ z práce vyhozena. Informace tedy patrně získával od ní, ale vypadá to, že ona samotná o ničem celou dobu nevěděla. Analyst941 totiž v textu uvedl, že je mu zpětně vůči ní líto, jelikož je momentálně ze situace zničená a nenávidí ho. Kdyby leakerova sestra vynášela informace dobrovolně, pravděpodobně by si byla rizik vědoma.

Zdá se, že byl leakerův zdroj odhalen kvůli falešným informacím ohledně data vydání programů Final Cut Pro a Logic Pro, které podstrčil sám Apple, aby osobu porušující dohodu o mlčenlivosti odhalil. Analyst941 totiž před nedávnem uvedl, že tyto aplikace pro práci s videem a zvukem dorazí v letech 2024 a 2025, přičemž krátce nato je Apple oficiálně představil.

Momentálně je ale otázka, zda se jeho vyjádření vůbec dá věřit. Na vážkách jsou i znalci v oboru, jako například šéfredaktor serveru 9TO5Mac Chance Miller, který ve svém pár dní starém twitterovém příspěvku přemýšlel, zda se nemohlo ze strany leakera jednat o kompletní podraz na technologickou komunitu již od samotného začátku.