Před několika dny se objevila zvláštní hlášení některých uživatelů chytrých telefonů od společnosti Huawei. Zničehonic jim prý začala vyskakovat upozornění, v nichž byla oficiální aplikace vyhledávače Google (Google Quick Search Box) označována za škodlivou a vysoce rizikovou. Příspěvky, kde si majitelé na tento problém stěžují, se objevovaly napříč fóry a sociálními sítěmi.

S chybou se pochopitelně setkali pouze držitelé starších modelů, které se ještě vyhnuly americkým sankcím a jsou na nich dostupné všechny služby od Googlu. Kupříkladu v tomto příspěvku, na který upozornil portál Wccftech, majitel telefonu Huawei P10, vydaného v roce 2017, upozorňuje, že je aplikace Google označována za trojan, konkrétně TrojanSMS-PA.

Nestává se zrovna běžně, že by Google vydal aktualizaci, která by vyprovokovala antivirové softwary natolik, že by označovaly jeho aplikace za škodlivé. Spekulovalo se proto, že za příčinou stojí Huawei, popřípadě společnost Avast, s níž čínský kolos spolupracoval na integraci ochranných řešení. Že vinu nese česká bezpečnostní společnost, už je oficiálně potvrzeno.

Avast v úterý vydal tiskové oznámení, kde přiznává, že za falešnými detekcemi stojí právě jeho technologie. Problémy údajně poskytly pouze uživatele žijící v regionech mimo Čínu a v malém měřítku zasáhly také majitele telefonů od firem Honor a Vivo. Záplata, plně řešící vzniklé komplikace, byla prý zavedena již v pondělí. Za nepříjemnosti se společnost omlouvá.