Technologický gigant Huawei, i přes své zařazení na americkou černou listinu, tajně podporuje výzkumné aktivity na amerických univerzitách. Zpravodajský portál Bloomberg odhalil, že Huawei je jediným sponzorem výzkumné soutěže organizované nezávislou nadací Optica ve Washingtonu, která od roku 2022 rozdělila miliony dolarů a přitáhla stovky návrhů od vědců z předních amerických univerzit, které mají zákaz spolupráce s touto společností.

Obavy z tohoto financování spočívají v možnosti, že výsledky výzkumu mohou poskytnout Číně výhodu v oblastech obranných smluv a komerčních zájmů. Kevin Wolf, specialista na kontrolu exportu v právní firmě Akin, poukázal na rizika spojená s inovacemi, které by mohly vyplývat z těchto výzkumných aktivit. Nadace Optica na svých webových stránkách uvádí, že se zajímá o výzkum vysoce citlivých optických senzorů a detektorů.

James Mulvenon, obranný kontraktor zabývající se otázkami bezpečnosti výzkumu, kritizoval postup nadace: „Pro prestižní výzkumnou nadaci není dobré, že anonymně přijímá peníze od čínské společnosti, která vyvolává tolik národních bezpečnostních obav v USA.“

Peníze na výzkum nepodléhají zákazu, a tak operace s přesměrováním financí není ilegální. Účastníci americké soutěže, kteří ani nevěděli, že za financováním stojí Huawei, považovali Opticu za zdroj financí. Soutěž každoročně rozděluje dotace ve výši 1 milionu dolarů.

Mluvčí Huawei uvedl, že společnost společně s nadací Optica založila tuto soutěž, aby podpořila globální výzkum a akademickou komunikaci, přičemž anonymita byla zachována, aby nebylo působeno dojmem propagace.