Čínský kolos Huawei si pro některá svá zařízení odjakživa vyráběl vlastní čipsety, avšak po uvalení amerických sankcí v roce 2020 byla jeho divize HiSilicon najednou zavalena nesčetným množstvím problémů. Světoznámý výrobce elektroniky se už ale postupně začíná stavět na nohy – vše začalo u záhadného čipu Kirin 9000S, jenž premiéroval u řady smartphonů Mate 60, a nyní bylo spatřeno zase další SoC.

Mochamad Farido Fanani, který už v minulosti prozradil klíčové informace týkající se Kirin procesorů, na sociální platformě X upozornil na čipset Kirin 8000. Evidentně se nachází uvnitř nadcházejícího smartphonu Nova 12 Pro, jenž se v posledních dnech stal terčem mnoha úniků.

Konkrétní specifikace SoC bohužel zůstávají neprozrazeny – neznáme jednotlivá jádra, jejich rozložení v clusterech a ani frekvence. Stejně tak není jasné, zda je čip vyráběn 7nm nebo 5nm výrobním procesem. Kirin 8000 by nicméně mohl schopnostmi i výkonem spadat do střední třídy.

Už dříve v tomto měsíci na čínském trhu debutoval notebook Huawei Oingyun L540, který je vybaven novým procesorem Kirin 9006C. Ten spoléhá na 5nm technologii, a tudíž se spekuluje, že by mohl být stejným způsobem vyráběn také Kirin 8000.