Společnost Huawei to nemá v posledních letech jednoduché. Kromě amerických sankcí bude patrně čelit i výraznějším omezením v členských státech Evropské unie. Ta totiž podle listu Financial Times, který cituje agentura Reuters, zvažuje zavést plošný zákaz potenciálně rizikových společností v mobilních sítích 5G.

Při budování těchto vysokorychlostních sítí jsou častokrát využívány komponenty od čínských dodavatelů, jako je právě Huawei. EU některé tyto firmy označuje jako vysoce rizikové a nad plošným zákazem přemítá zejména kvůli obavám z pasivity vlád některých členských zemí, jež nepodnikají dostatečná bezpečnostní opatření. Jestliže vlastníte smartphone od značky Huawei, zákaz vás nijak neovlivní.

Iniciátorem akce má být eurokomisař Thierry Breton, jenž na schůzce minulý pátek zdůraznil, že zákaz pro Huawei v „kritických oblastech“ zavedla pouze třetina zemí Evropské unie. Rozsáhlé diskuze na toto téma se nicméně vedly již v roce 2020, kdy EU doporučovala omezení, nebo kompletní vyloučení rizikových dodavatelů. Cíle ale nebylo dosaženo tak, jak se původně očekávalo.

Reuters informuje o postoji sousedního Německa. Zdroj z tamní vlády agentuře už v březnu sdělil, že se uvažuje nad zákazem komponent od společností Huawei a ZTE v telekomunikační síti.