Američtí politici jsou v posledních letech značně vyhraněni proti různým čínským společnostem. Sankce se výrazně dotýkají například velkovýrobce mobilních zařízení a dalších technologií Huawei, který byl před několika lety odstřihnut od operačního systému Android a dalších služeb amerického giganta Google. Nyní ale pro Huawei hrozí ještě prekérnější situace.

Bez Androidu si tato čínská společnost poradila docela slušně, nyní vyvíjí svůj vlastní operační systém HarmonyOS, který navíc distribuuje i mezi jiné čínské firmy. Začátkem listopadu byl nainstalován na více než 320 milionech zařízení (další detaily zde). Administrativa prezidenta USA Joea Bidena nyní ale zvažuje, že Huawei odřízne od všech amerických dodavatelů. To by pro Huawei představovalo problém, protože ve svých zařízeních využívá čipy od firem jako Intel, AMD nebo Qualcomm.

Huawei stále patří mezi technologickou špičku a procesory od Intelu či AMD používá ve svých noteboocích, zatímco čipy od Qualcommu lze často najít v jeho mobilních zařízeních. Takový zákaz by pravděpodobně prospěl tchajwanské společnosti MediaTek, která rovněž patří mezi přední dodavatele mobilních čipsetů. Pro americké společnosti jako takové by se přitom nemuselo jednat o tak zdrcující nařízení, jelikož Huawei zaujímá podle agentury Bloomberg méně než 1 % tržeb Intelu, Qualcommu i AMD.

Všechny sankce se prakticky točí kolem obav okolo napojení na pekingskou vládu a čínskou armádu. O další tlak na Peking, jehož cílem je omezení technologického pokroku Číny, se ve velkém zasazují republikánští poslanci. V minulém týdnu navíc USA přesvědčily Nizozemsko a Japonsko, aby rovněž omezily vývoz vyspělých strojů a polovodičů do Číny.

V současné době ještě není jasné, zda se tento zákaz skutečně zavede. Diskuze jsou údajně teprve v počáteční fázi.