Podle dřívějších zpráv má Apple konečně představit svůj očekávaný AR/VR headset, který si zatím nechává v tajnosti, během letošní vývojářské konference WWDC 2023 spolu s řadou dalších novinek. Známý insider Mark Gurman, který nás pravidelně zásobuje informacemi o tomto záhadném zařízení, jež bude primárně určeno pro ty nejnáročnější uživatele, nyní přichází s dalšími podrobnostmi o tom, co všechno nám vlastně nabídne.

Náhlavní souprava, jež bude podle všeho označená jako Reality Pro nebo Reality One, má nabídnout naprosto špičkové specifikace, a to jak co se týče výkonu, tak i v oblasti zobrazování – počítat máme s bezkonkurenčním rozlišením displejů. Toho všeho budeme moci podle Gurmana využít při hraní, sportování a různých dalších fyzických aktivitách, na které se má headset ve velkém zaměřit.

Klíčovou vlastností má být podpora služby Apple Fitness+, díky níž si budete moci vychutnat virtuální trénink z pohodlí domova, a to s trenérem/instruktorem ve stejném prostředí. Reality Pro má tedy ambice poskytnout v tomto ohledu zcela jedinečné zážitky. Samozřejmě mu nebude chybět ani schopnost přehrávat velká sportovní utkání.

Co se týče hraní, Apple jej aktuálně vnímá jako jednu z priorit, ale je otázka, jaké kvality se ve finále dočkáme. Původně se měl totiž gamingovému segmentu spíše vyhýbat a nevěnovat mu tolik pozornosti. Až časem uvidíme, jak dobře bude schopen konkurovat velikánům v oboru, jako je například Meta nebo HTC.

Pohodlné používání headsetu pro tyto konkrétní účely usnadní hlavně možnost přepínat mezi režimy pro virtuální a asistovanou realitu. Gurman dále ujišťuje, že zákazníkům, kteří si soupravu pořídí, bude ve 3D rozhraní poskytnuto několik milionů aplikací, jež budou malinko upraveny, aby se s nimi ve virtuálním prostředí tohoto typu dobře pracovalo. Cupertinský technologický gigant měl navíc už po několik měsíců spolupracovat s malým počtem vývojářů, kteří se postarají právě o optimalizace jednotlivých služeb.

AR/VR souprava od Applu má využívat proprietární operační systém xrOS, jehož rozhraní by mohlo být podobné tomu iPhonovému. Bližší detaily bychom se taktéž měli dozvědět během WWDC. Aktuálně se počítá s tím, že headset dostane cenovku kolem 3 000 dolarů, což v přepočtu bez DPH nyní představuje asi 64 200 korun.